Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Enhedslisten i Twitter-krig med KU-forsker: »En agitator forklædt som objektiv ekspert«

TWITTER – I kølvandet på ’Brexit’ anklager Enhedslisten EU-forskeren Marlene Wind for at misbruge sin ekspertrolle.

Bølgerne er gået højt i EU-debatten, siden de britiske vælgere den 23 juli tog fusen på bookmakerne og stemte for et britisk EU-exit, bedre kendt som Brexit.

Og på Twitter har politikere og eksperter ikke holdt sig tilbage: Her har den prominente EU-forsker Marlene Wind siden torsdagens afstemning tweetet løs med kritik af briternes valg i en sådan grad, at det i fredags blev for meget for Enhedslistens ledelse.

Partiets politiske ordfører Pernille Skipper, der har over 29.000 følgere på Twitter, revsede på mediet Marlene Wind for at være EU-fortaler forklædt i ekspertklæder.

»Det er så vildt, at kalde hende ekspert. Så ubegribeligt vildt,« skrev Enhedslistens politiske ordfører i et svar til partiets tidligere folketingsmedlem Per Clausen, der netop havde skrevet kritisk om Marlene Wind på selvsamme medie. Senere gik Pernille Skipper videre i sin kritik og kaldte direkte KU-forskeren for »en agitator forklædt som objektiv ekspert.«

Det fik med det samme Marlene Wind, der er ansat som professor på Statskundskab, til at blæse til modangreb: »Og så ubegribelig vildt Skipper, at kalde dig en kompetent politiker!«

»Hun er hånende og fordømmende«

Det er langtfra første gang at den EU-positive Marlene Wind beskyldes af magthaverne for at politisere og misbruge sin eksperttitel.

I 2011 anklagede den daværende DF-leder Pia Kjærsgaard professoren for at være uprofessionel, efter at Marlene Wind havde kritiseret en politisk aftale om øget grænsekontrol:

»Jeg synes i den grad, at hun er politisk. Hun er hånende og fordømmende og taler helt klart imod aftalen,« sagde Pia Kjærsgaard dengang til Berlingske.

I selvsamme sag blev Morten Messerschmidt fra DF så fortørnet over Marlene Winds kritik af grænseaftalen, at han skrev et åbent brev til KU’s ledelse. I brevet kaldte han Wind for et ‘broddent kar’,’en plet på universitetets renomme’ og bad rektor skrue bissen på over for den ligefremme professor.

Hele sagen resulterede i en mediestorm om EU-professorens (dobbelt)rolle som ekspert, og efter en snak med institutlederen på Statskundskab gav Marlene Wind sig selv mundkurv på.

Læs mere:

Marlene Wind-sagen

Den mundkurv er dog for længst smidt i skraldespanden. EU-forskeren optræder hyppigt som ekspert i medierne og har blandt andet kaldt danskerne for »nogle pinagtige fedtspillere« i forbindelse med efterårets afstemning om EU-retsforbeholdet.

Det er heller ikke første gang, at Pernille Skipper fra Enhedslisten kritiseres af KU-forskeren. I et debatindlæg i Politiken fyrede Marlene Wind følgende bredside afsted mod politikeren fra Enhedslisten:

»Noget af det mere pinagtige man har skullet lægge øre til, har dog været den bevidste mistænkeliggørelse af de andre europæiske demokratier, som Enhedslistens Pernille Skipper har disket op med.«

Sluk for fjernsynet, Pernille Skipper!

Den nuværende Twitter-fejde har indtil videre fået sat et foreløbigt punktum; det lykkedes, knap så overraskende, ikke de to stridshaner at blive enige.

Efter at Marlene Wind kaldte det ”vildt” at opfatte Skipper som kompetent politiker, var ordføreren fra Enhedslisten klar ved tasterne igen:

»Nu får jeg jo ikke den titel tildelt af medier og slipper i øvrigt ikke for kritiske spm som “ekspert”.«

Derpå lå fejden stille henover weekenden, indtil Marlene Wind i går aftes (søndag, red.) skulle i TV2 News for at tale om Brexit. Her kom Marlene Wind med hidtil seneste bredside i Twitter-krigen:

»Nu skal Pernille Skipper slukke sit tv – er på vej i news kl 19 for at analysere de britiske juridiske muligheder efter Brexit!«

Nedenfor kan du se og kommentere tweets fra striden mellem Pernille Skipper og Marlene Wind.

Seneste