Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Er du en raket, et vaterpas eller en minesøger?

MIE FEMØS KLUMME - I løbet af mine år som underviser er det gået op for mig, at der grundlæggende findes tre typer af studerende, hvad angår fagligt engagement og aktivitetsniveau. Man kunne kalde dem raketter, vaterpas og minesøgere

Raketter giver den fuld skrue! De ser uddannelsen som en fantastisk chance for at skabe læring og lægge fundamentet for et spændende arbejdsliv med ønskejob og store udfordringer. De er selvstændige, karriereorienterede og/eller tændt af en faglig ild.

De laver gerne mere, end de skal; de søger ekstra opgaver; de læser uden for pensum; og de mødes gerne uden for undervisningen for at drøfte faglige problemstillinger med deres medstuderende. De stiller spændende spørgsmål i undervisningen, fordi de søger sandhed og erkendelse. De når stjernerne og sætter nye flag på månen.

Vaterpas søger godt-nok-optimering. De laver hvad de skal, passer deres ting og gør hvad læreren siger, indtil de når deres timeloft. Det definerer de selv, hvor ligger. De har en lønarbejderindstilling til studiet. De er ret professionelle, fordi de søger at gøre lige netop, hvad der er nødvendigt til konkret målopfyldelse.

De nærlæser studieordningerne, og de leverer varen, om end det er i form af strøgne mål. De bliver irriterede, hvis faglige diskussioner på holdet trækker ud, for så bliver der mindre tid til underviserens slides. Men de er sædvanligvis forberedt, så de kan sagtens indgå frugtbart i dialogen. De ligger inden for stregerne og retter straks op, når dette ikke er tilfældet.

Minesøgere spørger konsekvent og konstant sig selv, deres medstuderende og deres undervisere, hvor gærdet er lavest. De bipper højt og larmende, hver gang de nærmer sig noget, der ligner arbejde, og forsøger at vige udenom. De vil godt have en uddannelse, eller i hvert fald en identitet som studerende, men alt andet i livet prioriteres højere stort set hver dag, og ting har det med at komme i vejen. Uddannelse ses som middel at få et arbejde, der giver råd til at holde fri.

Eller arbejde ses som mere meriterende end uddannelse. Jeg mindes stadig en studerende, der i ramme alvor belærte mig om, at det var min opgave som universitetslærer at gøre det så nemt som muligt for hende at passe sine studier ved siden af det fuldtidsjob, som hun prioriterede højere, fordi det var det, der talte mest på et cv.

Raketterne er efterspurgte

Egentlig er der bare tale om tre banale grupperinger alt efter, om der præsteres over, på eller under middel. Men sådanne grupperinger lader til at være ret udbredte. Da jeg præsenterede dem for en kollega, sagde han, at de mindede ham om nogle, en erhvervsleder, han kendte, opererede med.

Han sagde: »Der findes tre grupper af medarbejdere. Den første gruppe skal du fedte helt vildt for, for du kan ikke undvære dem. Den næste skal du fortælle, at du kunne fedte for dem lige om lidt, hvis de lige ydede lidt mere. Den tredje gruppe skal du konsekvent behandle på en måde, så de søger andre steder hen.«

Når jeg kontaktes af folk, der søger studentermedhjælpere eller praktikanter, så er det også konsekvent raketterne, de spørger til.

Læs resten af klummen her.

Seneste