Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Esben Lunde under pres fra opposition: Erklær dig inhabil

PLAGIAT - Ministeren bør efter plagiatanklager ikke udpege nye medlemmer til UVVU. Det mener S, der har indkaldt til hastesamråd om sagen.

Opdatering 16. december: Video af hele samrådet kan ses her.

Uddannelsesminister Esben Lunde Larsens sag om ph.d-plagiat er røget til behandling i KU’s Praksisudvalg, der skal undersøge, om ministeren bør klandres for brud på god videnskabelig praksis.

En skidt sag for en minister, der siden sin tiltrædelse har talt for kæft, trit og retning på universiteterne: »Dumpes den, der dumpes skal,« lød kravet fra Esben Lunde i en Berlingske-kronik i august.

»Esben Lunde Larsen siger selv, at integritet i forskningen er vigtig for ham. Hvordan han fremover kan prædike det budskab troværdigt får han lov at svare på i samrådet.« Jeppe Bruus, MF, Socialdemokraterne

Ledelsen på KU’s Teologiske Fakultet ser med alvorlige øjne på sagen, der efter Praksisudvalgets vurdering kan ende i Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU). I sidste instans kan universitetet fratage ministeren ph.d.-graden.

Hastesamråd skal afgøre inhabilitet

Ifølge Socialdemokraternes uddannelses- og forskningsordfører Jeppe Bruus er det dybt problematisk, at Esben Lunde har ansvaret for at udpege de nye medlemmer af UVVU. Medlemmer, der senere kan risikere at skulle vurdere den videnskabelige redelighed i ministerens afhandling.

Jeppe Bruus er medlem af Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg, og bliver med en klassisk dobbeltkarakteristik fra Ekstra Bladet kaldt ’Kopi-ministerens hårdeste kritiker’.

15. december klokken 16 har han indkaldt til et hastesamråd, hvor han vil bede Esben Lunde forholde sig til anklagerne om inhabilitet.

»Grundlæggende er Esben Lunde Larsen inhabil hvad angår udpegelsen af nye medlemmer til UVVU, da han skal udpege medlemmer, som kan risikere at vurdere hans egen sag,« siger Jeppe Bruus til Uniavisen.

I går sagde ministeren, at han var klar til at erklære sig inhabil, såfremt undersøgelsen af hans afhandling fortsatte til UVVU. Hvorfor så et samråd?

»Ministeren har ikke villet svare konkret på spørgsmålet førhen. Og grunden til at han svarer på det nu, er fordi jeg har kaldt ham i samråd. Men spørgsmålet går ikke kun på, om han fremover vil være inhabil. For jeg mener sådan set allerede, at han allerede er inhabil nu. Og det får han lov til at svare på i eftermiddag.«

Du har selv læst på KU i otte år. Lever ministerens akademiske arbejde op til din egen opfattelse af, hvad god videnskab er?

»Det vil jeg ikke vurdere, da min rolle i denne sag er politisk. Men jeg kan konstatere, at Københavns Universitet selv kalder sagen for ’alvorlig’. Og rent politisk er sagen også meget alvorlig – derfor et hastesamråd.«

’Dumpes den, der dumpes skal’ og hårdt arbejde har præget ministerens opråb til universiteterne. Lever han selv op til samme krav?

»Esben Lunde Larsen siger selv, at integritet i forskningen er vigtig for ham. Hvordan han fremover kan prædike det budskab troværdigt får han lov at svare på i samrådet.«

Kan Esben Lunde fortsætte som minister, hvis hans ph.d.-grad i sidste ende tages fra ham?

»Det er svært at se ham fortsætte som minister, hvis det skulle ske. Men der er vi jo ikke endnu, og først må vi afvente den faglige vurdering af hans arbejde,« siger Jeppe Bruus til Uniavisen.

I faktaboksen i højre hjørne kan du læse Jeppe Bruus’ (S) spørgsmål til ministeren.

arn@adm.ku.dk

Seneste