Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Eske Willerslev får årets Rosenkjærpris

NAVNE - En hårlok eller en forstenet lort. Mere skal der ikke til for at geogenetiker Willerslev kan udlægge for længst hedengangne kulturer for et tryllebundet publikum. Professoren modtager derfor DR's formidlingspris 2012.

Professor Eske Willerslev, Københavns Universitets Grundforskningscenter for Geogenetik under Statens Naturhistoriske Museum, er årets modtager af Danmarks Radios fine Rosenkjærpris for 2012 for formidlingen af opsigtsvækkende forskningsresultater, der baserer sig på en avanceret brug af dna-teknologi.

»Han kan, som ingen anden, formidle indviklet, spændende stof, så det er en sand fryd,« lyder det i et af mange argumenter fra lytterne, der har indstillet årets kandidater. DR fik forslag fra omkring 400 engagerede danskere, og priskomiteen valgte dna-forsker Eske Willerslev, der modtager hædersprisen på 40.000 kroner ved en prisfest i november.

»Han forstår at formidle resultaterne bredt og med stor gennemslagskraft. Han har været med til at påvise, at der har boet mennesker i det nuværende USA for 14.000 år siden – og genskabt billedet af en mand fra den 4.500 år gamle grønlandske Saqqaq-kultur på basis af analyser af en enkelt hårtot,« siger priskomiteens formand Anders Kinch-Jensen:

»Eske Willerslev er en meget anerkendt og flittig forsker, der i sin formidling skaber store fortællinger om mennesker og menneskeheden med et smittende engagement, som gør, at vi alle kan følge med,« tilføjer han om begrundelsen.

Radioforedrag i vente

Så sent som i 2011 blev Eske Willerslev belønnet med Eliteforsk-prisen, så han er ikke helt grøn i medaljesammenhæng. Selv siger han om Rosenkjærprisen:

»Jeg blev meget overrasket og kneb en lille tåre af bar glæde. Det er en virkelig stor ære at modtage denne pris, som tidligere er tilfaldet nogle af de største danske kulturpersoner og forskere i nyere tid. Jeg kan ikke sige andet end jeg er pavestolt.«

Rosenkjærprisen er opkaldt efter magister Jens Rosenkjær (1883-1976), der var foredragschef i DR frem til 1953. Prisen har været uddelt i hans navn og ånd næsten hvert år siden 1963, og den bliver givet til en person »som har vist evner for at gøre et vanskeligt stof tilgængeligt for et bredere publikum i en forståelig og levende form.«

Det er en fast tradition, at årets Rosenkjærpris-modtager forpligter sig til at holde en serie radioforedrag på P1, så lytterne kan glæde sig til seks foredrag med Eske Willerslev i løbet af 2013.

Seneste