Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Et kritisk Oxford-pift til de danske universiteter

NYHEDSOVERBLIK ONSDAG - Et kritisk Oxford-pift til de danske universiteter - Borgerdrevet videnskab spreder sig - Varmere klima skaber flere tropiske cykloner.

Et kritisk Oxford-pift til de danske universiteter

Der er ingen grund til, at alle universitetsuddannelser skal udmønte sig i en statsstøttet kandidatgrad. Styrk i stedet bachelorgraden efter britisk forbillede, hedder det i dagens kronik i Politiken. Her argumenterer to danske udvekslingsstuderende ved universitetet i Oxford for, at de danske universitetsuddannelser skal gentænkes; der har længe været fokus på at uddanne så mange som muligt, men kvaliteten af uddannelserne er blevet udvandet. Her kunne undervisningsformen på Oxford, med universitetets hyppige brug af tutorials – der er undervisningsforløb på en times varighed med vægt på kritisk diskussion eleverne indbyrdes omkring det læste stof – virke som inspiration til at kunne komme videre i Danmark, mener de to forfattere, Jakob Pethick og Jonatan Marc Rasmussen.

Borgerdrevet videnskab spreder sig

Flere og flere frivillige videnskabsentusiaster hjælper de rigtige videnskabsfolk med alt fra at spotte galakser til at klassificere hvalers kald, skriver dr.dk. Fænomenet hedder citizen science, borgerdrevet videnskab. Der er mange forskellige kategorier af borgerdrevet videnskab. En af videnskabsentusiasterne er Margaretha Liebmann, der samler og bestemmer svampe og lægger dem ind i svampeatlas.dk, hvor en af bagmændene er Jacob Heilman-Clausen, biolog fra Københavns Universitet. Han siger, at der er ingen offentlige midler til rådighed til at finde ud af, hvor svampene er henne, så hvis forskerne vil vide noget, er de nødt til at bruge frivillig arbejdskraft.

Varmere klima skaber flere tropiske cykloner

Forskere på Center for Is og Klima på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet var nysgerrige efter at finde ud af, om der reelt er kommet flere orkaner, eller om det bare er en myte skabt af medierne i takt med klimdagsordenens indtog. De undersøgte sagen og fandt, at der

Seneste