Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Et mindre åbent universitet

Prisen for en uddannelse på Åbent Universitet vil formodentlig stige når en tredjedel af statsstøtten ryger næste år. Det får også konsekvenser for de ordinære studerende

Næste års program til Åbent Universitet kommer til at byde på ubehagelige overraskelser for de cirka 3.000 studerende der forsøder tilværelsen som pensionist eller lønmodtager med universitetsstudier.

Uden varsel har regeringen nemlig reduceret taxameteret til efteruddannelse med 30 procent fra næste år. Det giver 4,3 millioner kroner mindre i kassen til næste år.

En besparelse som især rammer Det Humanistiske Fakultet hvor langt de fleste af Åbent Universitets studerende går.

»Vi har ikke fundet vores ben endnu, men det kan synes uundgåeligt at en del af de færre taksameterpenge vil betyde en øget brugerbetaling.

Vi frygter at det kommer til at betyde langt færre studerende på Åbent Universitet fordi de studerende på Åbent Uddannelse er con amore studerende, pensionister og andre der ikke har råd til at betale store summer for undervisningen,« siger Kirsten Stenbjerre, sekretariatschef på Humaniora.

For lidt arbejde
Hvis de højere priser skræmmer de studerende væk fra Åbent Universitet, så går det i realiteten også ud over resten af de studerende.

I hvert fald på Humaniora hvor langt de fleste fag har en ekstra underviser ansat til Åbent Universitet – undervisere som de ordinære studerende også har glæde af.

»Fag med mange studerende på Åbent Universitet har i mange år nydt godt af ekstra lærerkræfter. Hvis der bliver færre hold på Åbent Universitet, kan det betyde at der ikke længere er basis for disse ekstra lærerårsværk,« siger
Kirsten Stenbjerre og understreger at fakultetet endnu ikke har taget stilling hvordan situationen skal løses.

Humaniora har i dag hvad der svarer til knap 17 ansatte til at stå for undervisningen på Åbent Universitet. Udover Humaniora har også Teologi mange studerende på Åbent Universitet.

Seneste