Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Foredrag

Camp Century, en amerikansk militærbase i den grønlandske indlandsis under Den Kolde Krig

Foredrag — Foredrag af lektor Kristian Hvidtfelt Nielsen, Videnskabsstudier, AU.

Info

Date & Time:

Place:
Auditorium 10, H.C.Ørsted Institutet,
Universitetsparken 5, 2100 København Ø

Hosted by:
Videnskabshistorisk Selskab

Cost:
Free

Camp Century var en amerikansk militærbase, bygget ned i den grønlandske indlandsis. Basen blev anlagt i 1959-60, og den havde plads til ca. 200 ”indbyggere”. De nød godt af basens mange faciliteter lige fra varme brusebade til bibliotek og biograf. Basen blev forsynet med varme og elektricitet fra en mini-atomreaktor. Det var derfor ikke helt uden grund, at Camp Century i aviser og bøger ofte blev fremstillet som en ”rigtig” by under indlandsisen.

For USA havde Camp Century flere formål: forskning, sikkerhedspolitik og PR. For de danske myndigheder repræsenterede den et politisk problem, for alt hvad der involverede ”begrebet atomer” i Grønland kunne være med til at stille spørgsmålstegn ved den officielle atomvåbenpolitik (som med statsminister H.C. Hansens billigelse blev bevidst overtrådt i Grønland af USA). Camp Century blev forladt efter få års brug, og atomreaktoren blev transporteret tilbage til USA. Sidste år fik den nu dybt under isen begravede base atter politisk aktualitet, da forskere kunne afsløre, at indlandsisens afsmeltning i fremtiden vil betyde en udsivning af affaldsstoffer.

I foredraget vil jeg fortælle den utrolige historie om Camp Century med historiske perspektiver på isforskningen i Grønland og den aktuelle diskussion om ansvaret for oprydningen efter Camp Century.

http://css.au.dk/nyheder/nyhed/artikel/ny-bog-om-udforskningen-af-groenland-under-den-kolde-krig/

www.videnskabshistorisk.dk

 

 

Seneste