Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Foredrag

Det store ædegilde. Observationer af spækhuggere og pukkelhvaler – oven vande og undervands - i Nordnorge

Foredrag — "Det store ædegilde. Observationer af spækhuggere og pukkelhvaler – oven vande og undervands - i Nordnorge". Foredrag ved biolog og videnskabsforfatter Hanne Strager. Arrangeret af Dansk Naturhistorisk Forening - alle er velkomne.

Info

Date & Time:

Place:
Universitetsparken 15, Bygning 1, Auditorium A, 2100 København Ø

Hosted by:
Dansk Naturhistorisk Forening

Cost:
Gratis - alle er velkomne! Parkeringslicenser uddeles i auditoriet

I 2010 blev der observeret spækhuggere og pukkelhvaler i Andfjorden i Nordnorge midt om vinteren. Det var starten på et usædvanligt naturfænomen, der foreløbig har varet i syv år. Silden trækker ind mod kysten om vinteren og har i de seneste år forekommet i så enormt antal, at et stort antal af spækhuggere, pukkelhvaler og sommetider også finhvaler har kunnet fouragere side om side. Denne relation mellem spækhuggere og sild har været kendt i århundreder og førte i 1900-tallet til en statsstøttet fangst, hvor tusindvis af spækhuggere blev skudt.

 

I 2016 ledede jeg en ekspedition for Statens Naturhistoriske Museum til området. Formålet med ekspeditionen var dels i samarbejde med danske og norske forskere at satellit-mærke spækhuggere, tage biopsier og Id-billeder af både spækhugger og pukkelhvaler; dels at filme hvalernes adfærd under vandet og på overfladen. I løbet ad de næsten 4 uger vi var i området lykkedes det os sammen med nordmændene at mærke 15 spækhuggere og tage biopsier af op mod 100 dyr. Vi fik også enestående optagelser af både spækhuggerne og pukkelhvalerne og en bedre forståelse for dynamikken mellem de to arter.

 

Foredraget præsenterer de foreløbige resultater af forskningsprojektet og desuden vises nogle af de enestående optagelser, blandt andet filmet fra en drone, af spækhuggere og pukkelhvaler. Undervejs vil jeg også komme ind på silden og dens vandringer og deres betydning for spækhuggerne.

Seneste