Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Foredrag

Du er aldrig alene

Foredrag — Foredrag med ph.d. i biofysik Peder Worning om bakterierne i og omkring dig

Info

Date & Time:

Place:
Johannes på Torvet, Sankt Hans Torv 30, 2200 København N

Hosted by:
Studentermenigheden i København

Cost:
Free

Der er bakterier alle vegne, hvor der er liv på denne klode, og de er helt uundværlige for livets fortsatte beståen, uden bakterier ville naturens kredsløb gå stå, og livet på Jorden ville dø ud. Samtidig er de årsag til nogle af de frygteligste sygdomme, vi kender til: Pest, kolera, tuberkulose, spedalskhed, tyfus, difteri, stivkrampe, syfilis og plettyfus, for blot at nævne nogle få. Men selvom listen kan forekomme skræmmende, så er de sygdomsfremkaldende en sjældenhed blandt bakterier, der er langt flere bakterier, som er os til gavn end til skade.

Det gælder i særlig grad de bakterier, som lever naturligt på vores krop, de beskytter os faktisk mod de sygdomsfremkaldende bakterier, ved at optage pladsen og udskille kemiske forbindelser, som de skadelige bakterier ikke kan tåle. I vores tarm er der flere bakterieceller end der er menneskeceller i hele vores krop, og de har en meget stor betydning ikke bare for vores fordøjelse, men for vores sundhed helt generelt, og den nyeste forskning tyder på, at de også påvirker vores bevidsthed.

Hver gang vi tager antibiotika, skader vi både de patogene bakterier og vores naturlige flora, og det kan betyde, at man bliver mere modtagelig overfor infektionssygdomme efter en antibiotikakur, fordi den naturlige bakterieflora er blevet svækket. Det viser sig ofte som en antibiotikainduceret diarré, og den kan behandles effektivt med lort fra raske mennesker, det hedder en fæcestransplantation. Det har vi gjort i over et år på Hvidovre Hospital med gode resultater.

Peder Worning vil fortælle om vores naturlige bakteriers betydning for vores sundhed, hvordan vores organisme er udviklet sammen med dem, og hvordan vi kan bruge bakterier til at bekæmpe sygdomme.

Seneste