Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Foredrag

Historisk morgen: Kvinder har altid brølet

Foredrag — MeToo! To ord spredte sig som en steppebrand og fik kvinder over hele verden til at tale og skrive om seksuelle ovegreb. Hør arkæolog Jeanette Varberg og debattør Anne Sophia Hermansen trække trådene fra fortiden til nutidens MeToo-debat.

Info

Date & Time:

Place:
Ny Vestergade 10, 1471 København K

Hosted by:
Nationalmuseet

Cost:
75 kr.

signup

Kvinder har altid brølet

#MeToo! To ord spredte sig som en steppebrand og fik kvinder over hele verden til at tale og skrive om seksuelle ovegreb. Det begyndte med en filmmand i Hollywood, som brugte sin magt til at tiltvinge sig kvinders kroppe. Siden da er flere mænd med magt røget ud af deres huler af en ny flammende kvindebevægelse, som nægter at tie om mænds magtanvendelse. På denne historiske morgen går vi tilbage til vores fjerneste fortid, hvor kvindekampen rørte på sig. Tænk engang hvis vi havde vundet ligestillingskampen for tusindvis af år siden.

Arkæolog og museumsinspektør Jeanette Varberg skitserer, hvordan MeToo-bevægelsen så ud hos kvindelige kristne, der kæmpede for retten til at tale i offentlige forsamlinger i kristendommens ungdom i det gamle Romerrige. Allerede for 3400 år siden så det ud til, at danske bronzealder-kvinder var bedre stillet end i mange andre kulturer i verden. De blev sågar begravet med hædersbevis – våben! Helt op i vikingetiden havde frie kvinder betydelige rettigheder, for dengang var kvindesynet et helt andet end senere i historien. Hvorfor gik det den gale vej?

Debattør og kulturredaktør Anne Sophia Hermansen trækker trådene op til nutidens MeToo-debat og giver et bud på, hvordan MeToo bevægelsen fortsat kan være en relevant debat, der udfordrer og aktualiserer ligestillingsdebatten i Danmark.

Pris: 75 kr.

Arrangementet foregår i Nationalmuseets festsal. Indgang via hovedindgangen, Ny Vestergade 10.

Foto: Nationalmuseet

Seneste