Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Foredrag

Mellem Linnés metoder og koloniale netværk: Johann Gerhard Königs naturhistoriske feltarbejde i Syd- og Sydøstasien (1768-1785)

Foredrag — Johann Gerhard König var en dansk læge og botaniker, født 29. november 1728 i Ungerhof nær Kreutzburg i polsk Livland, studerede naturhistorie hos Carl v. Linné i Uppsala 1757-59, boede i Danmark 1759-1767, død 26. juni 1785 i Jagrenatporum i Trankebar, Indien.

Info

Date & Time:

Place:
Auditorium 10, balkon syd, H.C.Ørsted Institutet, Universitetsparken 5, 2100 Kbh. Ø

Hosted by:
Videnskabshistorisk Selskab, www.videnskabshistorisk.dk

Cost:
Free

Foredrag af Niklas Thode Jensen, Arkivar, seniorforsker, Ph.d.
Rigsarkivet.

 

Abstract:

I 1700-tallet kom stadig større dele af verden under europæisk kontrol og jagten på naturressourcer i de nye kolonier intensiveredes. Til at indsamle, katalogisere og hjembringe al den nye viden udsendte kolonimagterne naturhistorikere. Særligt fremtrædende var studerende af botanikeren Carl Linné, hvis klassifikationssystem og metoder var blandt de førende i samtiden. I mit foredrag stiller jeg skarpt på én af disse rejsende naturhistorikere, Johann Gerhard König. Han bragte Linnés taxonomiske system til det indiske subkontinent via den danske koloni Tranquebar, hvor han arbejdede som kongelig botaniker og læge i den protestantiske Halle-mission. Senere kom han til at tjene en indisk fyrste og det britiske East India Company alt imens han rejste dybt ind i det nederlandske ostindiske kompagnis domæne. Königs karriere illustrerer, hvordan ny viden blev til i det koloniale feltarbejde, hvor Linnés metoder, lokalbefolkningens viden og netværker på tværs af imperier arbejdede med og mod hinanden i skabelsen af ny videnskabelig viden om verden.

………………………………………………………………………………………………………………………..

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1251641/

—————————————————————————————————

http://denstoredanske.dk/Dansk_Biografisk_Leksikon/Naturvidenskab_og_teknik/Botaniker/Johann_Gerhard_König

—————————————————————————————————-

[PDF]IBENHOLT, DIOSPYROS EBENUM KOENING (EBENACEAE). DEN …

IBENHOLT, DIOSPYROS EBENUM KOENING (EBENACEAE). DEN SORTE GUDEFRUGT – EN GAMMEL KENDING, DER FØRST SENT FIK SIT NAVN

Seneste