Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Foredrag

“Min jakobsstav er knækket”: Tidlig moderne stereotyper om matematikere

Foredrag — ”litterære repræsentationer of matematikere siden tidlig moderne tid med specielt fokus på tidlig moderne engelsk drama”.

Info

Date & Time:

Place:
Aud.10, H. C. Ørsted Institutet, Universitetsparken 5, 2100 Kbh. Ø. Også indgang mod syd og trappe til balkon.

Hosted by:
Videnskabshistorisk Selskab, www.videnskabshistorisk.dk .

Cost:
Free

Foredrag af Laura Søvsø Thomasen – Ph.D. i litteraturhistorie, og Henrik Kragh Sørensen – Professor MSO, IND, KU

 

I den tidlig moderne periode (ca. 1550-1700) ændredes videnskabernes hierarki og indhold. Dette afspejler sig naturligt i offentlighedens opfattelse af og syn på videnskab. Men for historikeren kan det være svært at analysere sig frem til viden om det, vi i dag ville kalde ’public understanding of science’. Dertil har man brug for at søge kilder og information uden for de traditionelle videnskabelige produkter.

Dette foredrag er baseret på en artikel, hvori vi analyserer de udgivne engelske skuespil skrevet mellem 1550 og 1700, der indeholder matematikere som karakterer. Vores analyser viser, hvordan de antikke musers stereotype afbildninger begynder at flytte sig og få dybde, således at matematikeren kommer til at fremstå som en mere nuanceret figur. Og i processen etableres nogle af de karaktertræk, som vi stadig i dag knytter til matematikken og dens udøvere.


Publications

_____________________________________

 

 

 

Seneste