Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Foredrag

»Øjne fulde af klarhed« Kierkegaard og forklarelsens begrebshistorie / v. Markus Kleinert, Ph.d. og Kierkegaard-Forschungstelle, privatdocent ved Max-Weber-Kolleg, Universität Erfurt)

billede:

Foredrag — Foredraget stiller skarpt på begrebet ”forklarelse” og sporer dets religiøse såvel som sekulære brug i æstetikkens historie og ikke mindst hos Kierkegaard men også hos Friedrich Nietzsche.

Info

Date & Time:

Place:
Alle foredrag finder sted på Københavns Universitet, Søndre Campus, Karen Blixens Plads 16 eller Njalsgade 76, auditorie 9A-0-01

Hosted by:
Søren Kierkegaardselskabet

Cost:
Free

Hvorvidt er temaet forklarelse relevant for Kierkegaard? Og hvad betyder forklarelse overhovedet? Svaret på disse spørgsmål fører for det første tilbage til Lutherbiblens sprog og til Luthers kritik af enhver umiddelbar orientering mod den glorificerede Kristus. Udover den religiøse brug forekommer forklarelsesbegrebet dog også i andre sammenhænge, især i æstetikken i det 19. og 20. århundrede. Opmærksomheden på, hvor nærværende det ofte oversete tema om forklarelse er hos Kierkegaard, kan berige vores forståelsen af hans værk, eksempelvis hvad angår forholdet mellem æstetik og religiøsitet. Derudover muliggør temaet sammenligninger, for eksempel med Friedrich Nietzsche, som har en usædvanlig forkærlighed for forklarelsen i alle dens skikkelser. Sidst, men ikke mindst kommer ens egen livsindstilling til udtryk i forholdet til forklarelse, forherligelse og herlighed – også i aktuelle, sekulære sammenhænge.

Seneste