Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Seminar

Specialistklassen: Psykoanalyse

Seminar — Tre nyudklækkede kandidater fortæller om deres specialer, som alle tager udgangspunkt i psykoanalysen.

Info

Date & Time:

Place:
KUB Sdr. Campus, Karen Blixens Plads 7, 2300 København S.

Hosted by:
Maria Jørgensen

Cost:
Free

signup

Årtiets første udgave af Specialistklassen har psykoanalysen som tema. Også denne gang inviterer vi tre kandidater til at svare på spørgsmålet: Hvad er det vigtigste I fandt ud af i jeres speciale?

Alle tre specialer har psykoanalysen som deres metodiske omdrejningspunkt, men kommer fra vidt forskellige fag, nemlig pædagogisk filosofi, litteraturvidenskab og psykologi. Vi skal høre om hvilken form for pædagogisk filosofi man kan udlede af Jacques Lacans psykoanalyse, om hvordan moderens død repræsenteres i litteraturen og om hvordan misogyni opstår både fra et social konstruktivistisk og et psykoanalytisk udgangspunkt.

Bodil Garde fra pædagogisk filosofi argumenterer med sit speciale for nødvendigheden af det hun kalder for ”manglens pædagogik”. Ud fra psykoanalytikere som Jacques Lacan, Alenka Zupancic m.fl. plæderer hun for at pædagogikken skal tage udgangspunkt i subjektet som et spaltet og kønnet væsen.

Magdalena Rozenberg fra litteraturvidenskab undersøger to værker af hhv. Jenny Tunedal og Mara Lee i sit speciale. Her er hun især interesseret i hvorvidt tidsrummet der leder op til moderens død i de litterære tekster, kan forstås som en gentagelse af datterens præ-ødipale fase, og hvordan det poetiske sprog kan bruges til at udforske dette rum.

Inger Lund Michelsen fra psykologi undersøger misogyni som fænomen ud fra en enkelt case, nemlig gerningsmanden bag et amerikansk masseskyderi i 2014, Eliot Rodgers der led af et patologisk had til kvinder. Hun argumenterer for at forestillingen om moderen og moderskabet både individuelt og kulturelt er centralt for at forstå misogyniens oprindelse.

Hvis du har brug for inspiration til dit eget speciale, eller hvis du bare gerne vil høre hvad der rører sig inden for den nyeste studenterforskning, så har du chancen her.

Efter hvert oplæg vil der være mulighed for spørgsmål fra publikum, og HUMrådet skænker et glas vin, så bliv endelig hængende til en dybsindig samtale med din sidemand.

Program:

Bodil Garde (DPU): Manglens pædagogik

Magdalena Rozenberg (KU): Återaktualisering av abjektionen i den elfte timmen – en läsning av Mara Lee och Jenny Tunedal

Inger Lund Michelsen (KU): Den man elsker, tugter man: En undersøgelse af misogyni som socialt og psykologisk fænomen

I de kommende uger får du præsenteret hvert speciale mere udførligt her på siden.

Arrangementet er gratis, og alle er velkomne

Seneste