Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Få erfaring med det, du kan få erfaring med

SNUS TIL DET - Erhvervslivet er i granatchok på grund af den økonomiske krise, så nyuddannede kandidater skal ikke bare regne med at kunne trække et job i en automat. Men så er det jo rart, når de karrieremæssige superstjerner kan diske op med pragmatiske og nogenlunde realistiske råd.

Det gjorde TV2’s direktør Merete Eldrup torsdag, da hun talte for en tætpakket sal fuld af jobnysgerrige studerende og venligt nikkende erhvervsfolk og organisationstyper med uudgrundelige plancher om ‘løsninger’, og hvad de nu ellers får tiden til at gå med, derude på den anden side af studieverdenen.

Merete Eldrup pep-prædikede om at gribe mulighederne og indsamle de erfaringer, man kan få, mens man studerer. Et forsvar for kombinationen af studieliv og arbejde med andre ord. Også når lønnen betyder, at man i perioder må undvære sutteflasken med SU – og endda også, når det sker på bekostning af det helt gode karaktergennemsnit.

Drop gerne SU’en

Men arbejdet skal ikke stjæle al opmærksomheden.

»Arbejdsgivere er grådige,« sagde hun. »Det er jeg også selv. Men hold fast i, at I er studerende og pas jeres studier.« Det er okay, sagde TV2-direktøren, at sige til sin chef, at man har brug for fire uger til at skrive en opgave. Halvstuderede typer får nemlig ingen adgang på arbejdsmarkedet.

»Nej, du er ikke ‘kandidat uden hovedopgave’ – du er bachelor,« sagde hun, som har kasseret masser af ansøgninger på den konto.

Lad tilfældet råde

Så studier er gode, når de er færdiggjorte, og erfaringer ligeså. Men hvilke erfaringer er så de rigtige?

Dem alle sammen. Merete Eldrups egen opstigen har slet ikke været resultatet af en stor forkromet plan, sagde hun. Og ingen 23-årig bør spilde tid på at udtænke en perfekt karrierestrategi.

»Glem det. Det er livet simpelthen for tilfældigt til.«

chz@adm.ku.dk

Seneste