Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Falske anklager om racisme mod kandidater kan ødelægge demokratiet på universitetet

Univalg 2019 — Jeg frygter, at når andre studerende ser den relativt hårde medfart, man kan få for at stille op til et studienævn, vil flere af dem afholde sig fra at deltage i demokratiet på universitetet, skriver Frit Forums spidskandidat, som bliver chikaneret med beskyldninger om racisme.

I disse dage prydes Københavns Universitet af valgplakater i alverdens farver, der minder os om at stemme til universitetsvalget. Et valg, der i sagens natur burde danne grobund for den demokratiske samtale og ånd på KU. Desværre afslører valget, at intolerancen snarere end den frie debat, lever i bedste velgående på Danmarks ældste universitet.

Mine valgplakater er blevet påklistret klistermærker, der fortæller omverdenen, at jeg angiveligt er racist og burde tie stille.

På overfladen virker den demokratiske kultur levende. Der deles hundredevis af flyers ud, hænges plakater op, og i hver pause strømmer de studerende hen til Frit Forums, Konservative Studerendes eller Studenterrådets boder, for at få en kop kaffe og en snak om mærkesagerne.

Det hele er dog ikke så rosenrødt som det kunne se ud. For under overfladen præges det, der burde være et fredeligt valg, af intimidering, hærværk og en unødig hård debattone.

Et eksempel fra min egen deltagelse i valgkampen er, at mine valgplakater er blevet påklistret klistermærker, der fortæller omverdenen, at jeg angiveligt er racist og burde tie stille. Altså afholde mig fra at være kritisk over for krænkelsesbaserede retningslinjer.

Opfordring til at ødelægge valgplakater på Instagram

Afsenderen er ifølge mærkerne ingen ringere end Socialistisk Ungdomsfront, der hvis nogle skulle være i tvivl, huserer på den alleryderste venstrefløj.

Dette blev suppleret med, at jeg med billede blev hængt ud på en identitetspolitisk instagram-side, med over 11.000 følgere.

Her blev der opfordret til at ødelægge Frit Forums plakater. Årsagen skal også her findes i, at jeg er kritisk over for, hvad jeg oplever som et stigende identitetspolitisk pres på Københavns Universitet.

Det er selvfølgelig aldrig sjovt at blive hængt ud offentligt, men jeg overlever formentlig. Min bekymring er en anden: For jeg frygter, at når mine medstuderende ser den relativt hårde medfart, man kan få for at stille op til et studienævn, så vil flere af dem afholde sig fra at deltage i de demokratiske processer.

Hvis det sker, vil det være de meget få larmende og intimiderende studerende på den yderste venstrefløj, der kommer til at repræsentere de studerende i råd og nævn.

Der bør være plads til at udfordre herskende synspunkter, uden at blive mødt med fordummende beskyldninger, såsom at man er racist eller ikke ønsker seksuelle minoriteters tilstedeværelse på universitetet.

Den bedste modgift er en åben og lyttende dialog.

Det er en usund kultur og den gør os alle åndeligt fattigere. Jeg stiller mig uforstående over for, hvordan denne kultur kan opstå og opretholdes. Jeg tror dog, at den bedste modgift er en åben og lyttende dialog. Hvor vi lytter, taler ordentligt til hinanden og lader det bedste argument vinde. Det er sjældent sket, at nogen er blevet dummere af at tale pænt sammen – hvor uenige de end måtte være.

Derfor er min opfordring til de studerende på KU: Lad os alle støtte op om studenterdemokratiet ved at stemme til univalget i denne uge. Lyt og tal med de lokale kandidater – de ønsker alle det bedste for vores fælles universitet, uanset hvordan de mener at dette skal opnås.

Note: Uniavisens redaktion har ikke viden om, hvem der har sat klistermærket med SUF Antiracistisk Gruppe Hovedstadens navn og slogan på den gengivne Frit Forum-plakat. En talsperson fra foreningens facebookgruppe oplyser skriftligt, at gruppen ikke p.t. er aktiv, men at deres materiale ligger fremme, blandt andet i Ungdomshuset og Folkets Hus, hvor folk fra den aktivistiske venstrefløj kommer.

Fra SUF’s hovedmail skriver organisationen: »Det er selvfølgelig ikke SUF’s politik at sætte klistermærker på Frit Forums materialer.« Samt: »Det er et ældre klistermærke, som tit bliver delt ud og ligger frit tilgængeligt rundt omkring.«

Instagramsiden ‘kraenkelseskulturellememes’ lå torsdag morgen opfordringer til at rive plakater fra Frit Forum og Konservative Studerende ned. Tidligere skrev Uniavisen i denne noter om ‘mærker’ i flertal. Det havde vi ikke belæg for.(Opdateret 28/11 kl. 13.55)

Seneste