Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Familien stresser studerende i julen

PLANLÆGNING – Studerende skal lave en læseplan, hvis de både vil have tid til deres eksamenslæsning og hygge sig med familien i julen. Få talt sammen om behovet for at læse nogle timer hver dag, og husk at nyde friheden fra at bøgerne resten af tiden, lyder et råd fra Studenterrådgivningen.

De studerende skal planlægge deres eksamenslæsning for december, ellers kan den søde julehyggetid med familien hurtigt få en bitter bismag.

Det fortæller Bo Rump, socialrådgiver hos Studenterrådgivningen i København.

»Når de skal hjem til familien til jul, så hviler der et pres på dem fra to sider: Dels fra deres uddannelsesinstitution, hvor de skal til eksamen lige efter nytår, og dels fra deres familier, der har nogle forventninger til dem om at være nærværende. Kravene støder nemt sammen,« siger han.

Han har talt med mange eksamenstruede studerende, der har henvendt sig for at få hjælp til at komme igennem december og januar, og der er råd at hente.

Det gælder om at afstemme forventningerne

Hvis man ikke får talt med familien, kan det gå ud over koncentrationsevnen til at kunne læse, mener han. Løsningen hedder dialog, og problemerne er ofte ikke så store, som de studerende går og tror.

»Det er faktisk ofte de studerende, der har alt for mange forestillinger om, hvad familien forventer af dem. Hvis bare de talte sammen, så ville de opdage, at forældrene sagtens forstå, at der skal være plads til også at læse,« siger han.

Egentlig har de studerende bare brug for at komme hjem og blive forkælet lidt og have tid til at forberede sig til eksamen.

Problemerne opstår, hvis de ikke får rammerne på plads i forvejen, så de fx kan læse fra klokken 12-16 hver dag og bagefter være sammen med familien.

At skelne skarpt mellem at læse og slappe af

Det går meget bedre, hvis de planlægger, da de så får brugt tiden effektivt og undgår at blive angst for den kommende eksamen.

»Det handler om at definere de forskellige ting, man bruger sin tid på, så skarpt som muligt, så man ikke hele tiden går og tænker, at man burde læse. Man skal forsøge at læse koncentreret 4-6 timer om dagen – og når man har fri, så holder man virkelig fri fra at læse,« fortæller Bo Rump.

Han vurderer, at eksamensangst generelt er et stigende problem blandt de studerende.

anfj@adm.ku.dk

Seneste