Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Fatal flora

Jorden er giftig. Botanisk Museums sommerudstilling handler om farlige planter og historiske giftmord

En eksamensstresset elev ombringer sin sadistiske lærer med plantegiften stryknin i fortællingen om det forsømte forår.

Virkelige giftmord lader dog ikke fiktionen noget efter. I 1978 blev en bulgarsk systemkritiker dræbt i London af en forbipasserendes paraply. Den injicerede en giftampul med ricin i hans lår – ren inspiration for agent 007 og andre med attentatintentioner.

Sidste år nød den daværende ukrainske oppositions præsidentkandidat en suppe hos chefen for sikkerhedstjenesten. Det fortrød han senere da kramperne i hans mave tog til. I dag – en forgiftning senere – ligner Jusjtjenko som bekendt et lavalandskab i ansigtet.

Der er noget på en gang dragende og skræmmende ved giftige planter. Og mangen en kriminalforfatter har hentet inspiration i haven til sine listige mord.
Botanisk Museum er Danmarks største herbarium der opbevarer materiale til forskning.

En gang om året, i sommermånederne og i efterårsferien, åbnes museet for en udstilling om et udvalgt botanisk emne.

Museet har tidligere haft velbesøgte udstillinger om blandt andet tropiske frugter og krydderier. Denne sommer står menuen på giftige planter.

Host hark
Botanisk Museum præsenterer en buket af de giftige planter omkring os. Mange af de planter vi selv vælger at omgive os med, er potente giftplanter uden at ret mange af os ved det.

Måske fordi vi ikke bliver gjort opmærksomme på det; måske fordi vi ikke har brug for at vide det.

Alle planter indeholder mere eller mindre giftige stoffer, men deres art og koncentration varierer. De fleste vegetariske fødevarer er i praksis ganske ufarlige mens andre, fx mange krydderier, kun bør indtages i moderate mængder. En del planter er dødeligt giftige selv i meget små doser.

Planterne er dog ikke kun skadelige. Mange bruges til fremstilling af medicin, andre bruges til jagt og fiskeri. Giftige planter misbruges også som narko – opiumvalmue, koka og hamp – eller til mord.

Hvilken giftplante har suverænt flest dødsfald på samvittigheden? Tobakken. Det kan man blandt meget andet læse i arrangørernes udstillingshæfte der på forbilledlig vis underholder med saftige anekdoter og oplyser om historiske fakta. God forbrydelse, øh, fornøjelse.

Seneste