Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Fem ministre på en motorvejscafé

Københavns Universitet er ved at udvikle sig til lidt af et truck-stop for politiske ledere. For studerende er det en mulighed for at få nærkontakt med den politiske magt, for KU er det en ny form for branding

Det vælter ind med spidser fra den politiske verden på Københavns Universitet (KU) for tiden. Det er typisk prorektor Lykke Friis, som er begejstret ordstyrer ved møderne, og man aner, at Friis’ egen passion for det politiske har været med til at forme KU’s valg af gæster, der som regel kan samles under en af to overskrifter: ’EU’ eller ’Klima’.

Da udenrigsministrene fra Frankrig, Storbritannien, Sverige, Finland og Danmark lagde vejen forbi Festsalen til en debat om klimaet, var det et foreløbigt højdepunkt i de seneste års besøgsrække af celebre politikere og videnskabsdiplomater.

Ikke alene fremstod det storpolitiske femkløver så sammentømret som en regering, der fremlægger en fælles vision, det lykkedes også for prorektor at skyde en anekdotisk vinklet bemærkning af til hver enkelt, som hun lod til at kende personligt.

Læs vores reportage fra debatten. (På engelsk).

»Historisk møde«

Lykke Friis og hendes kommunikationschef Jasper Steen Winkel er mere end tilfredse med debatten.

»Det var et historisk møde. Jeg tror aldrig, at man tidligere har set et offentligt debatmøde med fem udenrigsministre,« siger Lykke Friis, som ikke har noget problem med, at fem så store politikere skulle fyres af på en time. »Jeg kan godt lide, når det går lidt hurtigt. Og når de alle fem er så ekstremt disciplinerede i forhold til tiden, er det ikke noget problem.«

Jasper Steen Winkel fortæller, at de politiske visitter er øget betragteligt de sidste to år. Han har selv studeret ved Columbia University i New York.

»Der er det helt almindeligt, at toppolitikere kommer forbi. Vi prøver bare at gøre det, som store universiteter andre steder i verden er gode til. Vi går efter at få en dialog i gang, hvor studerende kan komme til at stille spørgsmål til beslutningstagerne,« siger han.

Flere menneskers politiske baby

KU myldrer med politikere. Er det Lykke Friis’ baby, eller er det din baby?

»Det er flere menneskers baby,« understreger kommunikationschefen, men roser samtidig Lykke Friis’ evner til at skabe god kontakt til Udenrigsministeriet.

Prorektor selv underspiller sine politiske kontakter, og hun afviser, at der skulle være etableret nogen form for grøn telefon mellem hende og regeringen. »Det er bare en del af en prorektors job. Men det er rigtigt, at da jeg startede i jobbet, savnede jeg det internationale element, som jeg selv oplevede, da jeg studerede i England.«

»Og selvfølgelig er det også blevet lettere at få store profiler til KU, når vi sender listen med tidligere talere ud til folk, vi inviterer. Det er en form for positiv sneboldeffekt,« siger prorektor, der trods alt ikke vil sætte sin lid til den franske udenrigsministers Bernard Kouchners semiløfte om et snarligt besøg fra præsident Sarkozy.

»Men det er rigtigt, at vi har inviteret ham,« siger Lykke Friis.

chz@adm.ku.dk
ser@adm.ku.dk

Seneste