Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Fiks din cykel på Københavns Universitet

STUDENTERINITIATIV – En gruppe pedal-aficionadoer står bag det nye studenterdrevne cykelværksted Jernhesten på Frederiksberg Campus. Initiativtagerne er studerende fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, men alle KU’ere er velkomne til at kigge forbi og få lidt kædeolie på fingrene.

En lyshåret pige roder med sin grønne racers bremseklodser, mens en flad citybike gøres klar til lapning. På væggene hænger værktøj, dæk og slanger, og fra en bøjle i loftet svæver cykellandsholdets letgenkendelige dannebrogstrikot. I en slidt lædersofa slænger en gruppe fyre sig (en er – selvfølgelig – iført en retro-ironisk landevejskasket), og rundt omkring står mindre grupper og drikker øl og gløgg.

Det er fredag eftermiddag og det er det nye studenterdrevne cykelværksted Jernhestens åbningsdag. Her – i en gammel stald på Frederiksberg Campus, det tidligere Landbohøjskolen – vil KU-studerende for fremtiden to gange ugentligt kunne bruge lokalerne og den velassorterede værkstøjs- og udstyrskasse til at toptune deres skærveknusere.

À la Canadienne

Ophavsmanden er den 28-årige landskabsarkitekstuderende Peter Lange, der fortæller at projektet har canadisk inspiration:

»Ideen fik jeg, da jeg sammen med min kæreste var på udveksling på McGill University i Montreal. Her havde de et studenterdrevent cykelværksted, som jeg brugte rigtigt meget, fordi det var enormt socialt. Og da jeg vendte tilbage til KU, syntes jeg der manglede den type initiativ.«

Det samme mente flere af Peter Langes medstuderende, og Jernhestens initiativgruppe blev hurtigt en realitet. Mere længerevarende blev det at skaffe lokalerne, men da fakultetets ledelse i oktober – omtrent et år efter Peter Lange havde fået idéen – stillede de nuværende lokaler til rådighed, gik det stærkt:

»Allerede i april fik vi 15.000 kr. fra Studiemiljøfonden, så vi havde penge til at købe et nødvendige værktøj. Derudover har mange af de involverede selv doneret forskellige småting til værkstedet.«

Plads til alle

Peter Lange er cykelentusiast men understreger, at man ikke skal være bidt af en gal fixie-bike for at bruge Jernhesten.

»Der vil være to fra initiativgruppen på værkstedet per vagt, og de er ikke nødvendigvis eksperter. Men nogle af gutterne er cykelbude, så de vil kunne hjælp folk. Derudover regner vi med at holde nogle workshops for interesserede i det nye år.«

Og åbenhed er en generel ambition for Jernhesten:

»Lige nu er det er det nok primært studerende på Science, der vil bruge det. Men på længere sigt er tanken, at alle KU’ere skal kunne bruge værkstedet – studerende fra andre fakulteter og udenlandske studerende.«

Dækjern og anerkendelse

Dette udenlandske islæt finder man allerede første dag: For amerikanske Kristen Kelly, der er kandidatstuderende i Naturressourcer og Udvikling, er allerede fuldt beskæftiget med dæk og dækjern.

»En af mine danske venner fortalte mig om stedet. Så jeg valgte at kigge forbi, fordi mit dæk er fladt, og jeg ikke selv ejer værktøj. Så jeg synes, det er vildt rart, at man kan komme her og låne de nødvendige ting,« siger hun.

Og det virker umiddelbart til at være den generelle holdning. Da vi spørger Peter Lange om, hvad der er brændstoffet bag frivillige projekter Jernhesten, når han ikke selv at svare, før han bliver afbrudt af fra en af de fremmødte:

»Fordi det bliver værdsat af resten af de studerende herude.«

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste