Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Finanslov 2010: Sander lover forbedringer af udspil

Minister erkender, at regeringens finansudspil for universitetsområdet er utilstrækkeligt, og lover forbedringer i løbet af efterårets forhandlinger

Regeringen kritiseres for at nedprioritere den aktive forskning og studenterbevillingerne i finanslovsudspillet for 2010. Og videnskabsminister Helge Sander (V) erkender, at udspillet foreløbig afsætter utilstrækkelige midler til universiteterne. Men det vil ændre sig i løbet af efterårets forhandlinger, lover ministeren.

»Regeringens finanslovsudspil viser et mindre fald i universiteternes basisbevillinger fra 2009 til 2010 på godt 50 mio. kroner. Men efterårets forhandlinger om knap 900 mio. kroner på forskningsområdet vil dog utvivlsomt justere dette tal til en fortsat vækst i basisbevillingerne,« lyder det fra Helge Sander.

Minister lover taxameterløft

Helge Sander afviser dermed enhver kritik om et fald i universiteternes forskningsbevillinger. Inden for de seneste fem år bevillingerne steget med 20 procent, og på Københavns Universitet er bevillingerne ifølge ministeren steget fra 2 milliarder kroner i 2005 til 2,4 milliarder i 2009.

Samtidig erkender ministeren, at det taxameterløft på 2.000 kroner per studerende, der er lagt op til i finanslovsudspillet, ikke er tilstrækkeligt.

Regeringens egen analyse fra den nyligt offentliggjorte McKinsey-rapport konstaterer en underfinansiering på laveste taxameter på op til 12.000 kroner, men en sådan forhøjelse er ifølge Sander urealistisk. I stedet håber ministeren, at efterårets forhandlinger vil udmønte sig i et taxameterløft på omkring 5.000 kroner per studerende. ser

Læs Videnskabsministeriets opregning af udviklingen i universiteternes basismidler til forskning.

Seneste