Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Fiolbiblioteket1: 5.000 mod lukningen af Fiolbiblioteket

Jurastuderende har startet en protestgruppe på hjemmesiden Facebook mod universitetets biblioteks-planer.

26-årige Kristian Kornum blev godt harm da han læste at Københavns Universitet (KU) vil flytte biblioteket i Fiolstræde til Gothersgade og bruge en tredjedel af den historiske bygning til administrative formål og bogsalen til specialepladser.

Fra 2009 vil det nemlig dermed være slut med at afhente sine bøger på biblioteket og benytte læsepladserne medmindre man får en specialeplads i den gamle bogsal.

»Jeg tænkte: Det kan ikke være rigtigt. Det er simpelthen for galt. Rektoratet går ikke ligefrem og praler med at det vil lukke biblioteket, så hvis ingen gør noget, er døren bare lige pludseligt låst en dag, og folk står udenfor og kan ikke komme ind,« siger Kristian Kornum.

Han har derfor oprettet et debatforum på hjemmesiden Facebook for at skabe opmærksomhed om sagen. Facebook er en populær hjemmeside som folk bruger til alt lige fra at holde kontakt med vennerne til at oplyse om arrangementer og altså skaffe opbakning til en sag de brænder for.

Bred opbakning

Kristian Kornum spredte rygtet om debatforummet og biblio-teksplanerne blandt venner og studiekammerater, og den 10. januar i år rundede medlemstallet allerede 5.000.

»Jeg er overrasket over at så mange har tilmeldt sig, men nu går vi efter 10.000. Desværre kan man vist ikke ændre navnet på gruppen,« siger han og griner over den lange titel »5.000 danskere mod nedlæggelse af Det Kongelige Bibliotek, Fiolstræde«.

Ifølge Kristian Kornum tæller medlemmerne alle typer brugere lige fra studerende der bruger bibliotekets læsepladser, over forhenværende studerende der stadig er interesseret i hvad der foregår på universitetet, til helt almindelige mennesker der synes at bygningen fra 1856 skal bevares som bibliotek.

»Det er en utrolig smuk, gammel bygning, så alle skriver at det ikke kan passe at den skal omdannes. Man bruger jo heller ikke Riddersalen på Rosenborg Slot til administration,« siger han.

Selv er han en af de studerende der flittigt bruger bibliotekets læsesal.

»Jeg kommer som mange andre ikke kun for at låne bøger, men for at læse i et motiverende, historisk miljø. Jeg kører tit herind bare for at læse,« siger han.

Han forstår derfor heller ikke universitetets argumentation for at flytte biblioteket til Gothersgade 140, nemlig at biblioteket skal være tættere på brugerne af det nye City Campus på det gamle kommunehospital.

De fleste han kender kommer nemlig slet ikke på biblioteket i forbindelse med undervisningen, men oftest i fritiden som han selv.

Gruppen mod lukningen planlægger en form for happening for at markere at man har rundet de 5.000 medlemmer og nu hastigt nærmer sig de 6.000.

clba@adm.ku.dk

Seneste