Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Udland

Flere kvinder står nu i spidsen for verdens bedste universiteter

Kampdag — For første gang nogensinde har mere end 25 procent af verdens bedst rangerede universiteter en kvindelig rektor

Flere kvinder er nu i toppen af verdens førende universiteter. Det skriver Times Higher Education THE, der står bag den årlige World University Ranking.

Nærmere bestemt har 50 af de førende 200 universiteter en kvindelig rektor eller leder. Det er to flere end sidste år.

Fratrædelserne af de fremtrædende kvindelige ledere fra to Ivy League-universiteter var en massiv tilbagegang, som dog er opvejet af stigningen i antallet af kvindelige ledere i Europa

Ellie Bothwell, THE

I USA har der været et lille fald, fra 16 til 15 topuniversitetsledere, i forhold til sidste år. Det skyldes delvist to nylige højtprofilerede fratrædelser: Claudine Gay trådte tilbage som præsident for Harvard University på baggrund af anklager om plagiat og kontroverser efter en optræden i en høring i den amerikanske kongres. Elizabeth Magill trådte tilbage som præsident for University of Pennsylvania efter samme høring. Claudine Gay og Elizabeth Magill blev begge erstattet af mænd.

Opadgående tendens

Ifølge Times Higher Educations ranglisteredaktør, Ellie Bothwell, udgjorde de højprofilerede fratrædelser i USA en undtagelse i en ellers opadgående tendens blandt topuniversiteterne:

»Fratrædelserne af de fremtrædende kvindelige ledere fra to Ivy League-universiteter var en massiv tilbagegang, som dog er opvejet af stigningen i antallet af kvindelige ledere i Europa,« siger Ellie Bothwell.

I 2024 har Europa fem flere kvindelige ledere i spidsen for de bedst rangerede universiteter end i 2023.

Holland har 11 universiteter i top 200, og seks af disse har kvindelige rektorer. Sidste år var antallet fem. Seks af Tysklands 21 bedste universiteter har kvindelige ledere.

Ingen kvinder i 14 ud af 27 lande

Af de 27 lande, der har universiteter på top 200-listen, har 14 lande ikke en kvinde i spidsen for deres højst-rangerede uddannelsesinstitutioner.

Selvom der er sket fremskridt i løbet af de seneste ni år, hvilket er opløftende, er der stadig lang vej igen, før der er lige mange mandlige og kvindelige ledere

Ellie Bothwell, THE

Et af dem er Danmark.

Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet er alle at finde blandt top 200 på THE-listen. Men her er ingen kvinder i top.

Af de resterende fem danske universiteter er kun én en kvindelig rektor, Hanne Leth Andersen fra Roskilde Universitet.

THE begyndte at tælle kvindelige ledere på de top 200-rangerede universiteter i 2015. I dag er der nu 22 flere kvindelige universitetsledere end dengang.

Med henvisning til denne globale tendens siger Ellie Bothwell fra Times Higher Education, at »selvom der er sket fremskridt i løbet af de seneste ni år, hvilket er opløftende, er der stadig lang vej igen, før der er lige mange mandlige og kvindelige ledere.«

Dataen er trukket fra THE’s World University Rankings 2024.

Seneste