Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

FN-generalsekretær gæster KU

Den linde toppolitikerstrøm fortsætter ind ad KU’s døre. Den 3. oktober får universitetet besøg af FN’s generalsekretær, som vil vise vejen mod København, og at også han er klar til at redde verden til december

Ban Ki-whom?, kaldes han, FN’s generalsekretær. Han er også blevet kaldt »verdens farligste koreaner« af magasinet Foreign Policy, fordi han midt i klimakrise, finanskrise og international terrorisme blot tøffer rundt i verden som en tilfældig turist og udsteder forglemmelige udtalelser om dette og hint, og på den måde lader magten sive FN af hænde.

Ikke desto mindre er Ban Ki-moon den øverste mand i FN-systemet, og da det er op til regeringschefer i FN til december at køre verden ind på sporet af frelse fra den globale opvarmning, er det unægtelig interessant at høre, hvad han selv har at byde ind med.

Det får studerende og ansatte ved Københavns Universitet (KU) nu muligheden for lørdag den 3. oktober, hvor Ban holder forelæsningen The Road to Copenhagen: Meeting the Climate Challenge med efterfølgende debat i universitetets Festsal.

Ban taler sig op

I kampen mod klimaforandringerne taler alle, fra Kinas Hu over USA’a Obama til Danmarks Løkke, med god schwung om nødvendigheden af stats- og regeringschefernes personlige ansvar.

Ban Ki-moon indkaldte for nylig til FN-topmøde i New York for at mobilisere politisk vilje bag en ambitiøs klimaaftale i København til december, og FN-chefen selv sagde, at hvis der er en ting, vi burde have lært fra det sidste års økonomiske krise, så er det hvordan vores skæbner hænger sammen.

Skæbnetro eller ej, så er der nok noget om snakken. »At mislykkes med en bred aftale i København vil være moralsk uforsvarligt, økonomisk kortsigtet og politisk uklogt,« udtalte FN-generalsekretæren på topmødet, og det er endda nok noget af en underdrivelse.

Climate Lectures

Hvis man syntes, at fem udenrigsministres bud på en klimaløsning var spændende, så er der god grund til at skaffe sig adgang til at høre, hvorvidt FN’s biggest gun er ladet med mere end varm luft og amen i kirken.

Ban Ki-moons forelæsning er en del af KU’s Climate Lectures-serie, som siden januar 2008 har budt på talere som næstformanden for FN’s Klimapanel Mohan Munasinghe, tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og Europa-Parlamentets formand Hans-Gert Pöttering.

I løbet af efteråret 2009 kan man opleve klimaforelæsninger med blandt andre den britiske energi- og klimaminister Ed Miliband og formanden for FN’s klimapanel IPCC, Dr. Rajendra Pachauri. Det fulde, imponerende, program for efteråret opdateres løbende og kan ses her.

ser@adm.ku.dk

Seneste