Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Første nat med kliken

STUDIESTART - Omkring to tusind nye studerende deltog torsdag i Studenterrådets rusarrangement. Her fik fremtidens garanter for national vækst og velstand lov til at tyvstarte deres universitetskarriere med fest og dermed et aspekt af det sociale engagement, som, ifølge rektor, bør en være en konstant i deres kommende fem (men kun fem!) år på KU.

»Ja, sommeren har jo ikke været præget af høje temperaturer indtil videre. Men det er sigende at de kommer nu, for det er hot at studere.«

Rektor ved Københavns Universitet, Ralf Hemmingsen, var i sit kække hjørne, da han i går – med en tale der også vidnede om et ikke ringe kendskab til Britney Spears’ bagkatalog – bød velkommen til Studenterrådets Rusarrangement.

Og KU’s øverste har da også noget at have det i. For med et samlet optag på lidt under 7.500 studerende, er der tale om et en historisk stor årgang. Nogle mener, den er for stor (se afstemningen herunder). Derfor benyttede Ralf Hemmingsen også lejligheden, qua den seneste tids kritik af universitets strategiske overbooking til at berolige de bekymrede.

»Vi skal nok finde plads til jer alle sammen.«

SE OGSÅ: Mange flere billeder på Uniavisens Facebookside

Fedt at være KU-studerende

Generelt var der, til trods for en sommer med ikke så få skriverier om overbookning, ufornuftige uddannelser og arbejdsløshed, ikke mange bekymrede miner og mere end bogstaveligt talt rummeligt og højt til loftet på IT-universitetet, hvor aftenens indledende program fandt sted.

Godt nok nævnte Studenterrådets formand Bjarke Lindemann Jepsen både hovedstadens kritiske studenterbolig-situation, og at visse studier har været lige lovligt karrige med timeantallet. Men den overordnede morale var klar:

»Det er vildt fedt at være KU-studerende.«

Det samme bekræftede faget Biokemis imponerende korps af hele 25 frivillige rusvejledere, da der efter talerne var afsat tid til meet’n’greet på de enkelte studier. Over håndbajere – ’vi har også cola og faxe kondi’ – var det således særligt det stærke faglige sammenhold og de gode sociale tiltag som lektiecafe og fredagsbar, der blev fremhævet. Og der var da heller ingen der kiggede skævt, da forbavsende få af fagets kommende studerende rent faktisk kunne forklare, hvad Biokemi er for en størrelse. Dog reddede rus-Morten den kollektive ære:

»Biokemi handler om at anlægge en kemisk synsvinkel på biologiske processer.«

Tjek.

Isoler jer ikke – engager jer

Det sociale var i centrum, da aftenens naturlige clou var den afsluttende fest på ’gamle KUA’. Og i fadølskøen her fik den afslappede atmosfære roser med på vejen af Karl Gleie Rasmussen, en af hele 120 kommende økonomistuderende, der havde fundet vej til Amager.

»Det er virkeligt godt med sådan et afslappet arrangement, hvor man kan møde nye mennesker over nogle øl. Og også at man kan møde folk fra andre studieretninger. Det kommer man jo ikke til i sin egen introuge.«

Men at universitetet trods alt er andet end mingling og SU-venlige barpriser, slog Ralf Hemmingsen allerede fast, da han nogle timer forinden indikerede, at de studerende også bærer et stort samfundsmæssigt ansvar midt i en national krisetid: For ’højere uddannelser bidrager med værdi til samfundet’.

Derfor korrigerede rektor da også sig selv, da han konstaterede, at det i en krisetid kan være svært se fem-seks år ud i fremtiden: »Nej, fem år. I skal jo være færdige til tiden.«

Men vejen til normeret tid er dog ikke ensbetydende med pensum-tunnelblik.

»I skal være nysgerrige, holde øjnene åbne og give jeres uddannelse personlig kant. Og så er det vigtigt, at I ikke isolerer jer, men engagerer jer,« opfordrede Hemmingsen.

Og med udgangspunkt i arrangementets fremmøde – især til festen – ser det umiddelbart ikke ud til, at rektor har grund til bekymring.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste