Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Folkepartier i pardans om universitetet

FODSLAG - Man kunne sagtens forestille sig, at DF ville stemme for universitetsudspillet fra SF, siger forskningsordfører Jesper Langballe fra Dansk Folkeparti. De to partier er enige om, at der er noget galt i styringen af universiteterne. DF gider bare ikke lege barnepige for dem

I sit nye udspil om universitetslovgivningen foreslår SF, at det eksterne flertal i universiteternes bestyrelse bliver afskaffet, at der skal gives flerårige bevillinger og et stop for »ubegrundede taxameterforskelle«. Jesper Langballe er enig i, at det ikke fungerer, når universiteterne skal »ind og vende hver femøre i ministeriet« og siger, at man bør give basisbevillinger for meget længere perioder end nu.

Giv universiteterne selvstyre og en pose penge

Dansk Folkeparti var da også ligeså skeptisk som SF, da universitetsloven blev vedtaget i 2003, fortæller Langballe. Men han synes ikke, at det er gået så galt, som de frygtede dengang:

»Der var lagt op til, at erhvervslivet skulle ind og sætte sig på universiteterne. Det kan man ikke sige er sket.« Tværtimod synes Langballe, at universitetsbestyrelserne har været lidt usynlige, og han mener, at man lige så godt kunne bruge de bestyrelser, der nu er, og selvstændiggøre universiteterne under dem.

»Man kunne godt tage og give universiteterne en meget højere grad af økonomisk frihed. For eksempel kunne man lave nogle udviklingskontrakter, som mundede ud i et budget, og så kunne bestyrelsen simpelthen få en pose penge, den kunne administrere. Selvfølgelig under regnskabspligt over for ministeriet.«

ceca@adm.ku.dk

Ytringsfriheden kan universiteterne og studerende klare selv

Langballe er enig med SF i, at ulige taxameterordninger ikke fungerer. Men hvor SF forlanger konkrete taxameterstigninger til humaniora og samfundsfag, tager Langballe skridtet videre: »Hvis jeg havde 90 mandater, ville jeg helt afskaffe taxametersystemet, som er fuldstændig ødelæggende, og som uvægerligt må betyde en kvalitetsforringelse,« siger han.

Langballe synes heller ikke, at det er på sin plads at lovgive om ytringsfriheden på universiteterne, sådan som SF ønsker, med et krav om at universiteterne understøtter frie universitetsmedier.

»Der må også være nogle ting, universiteterne selv kan finde ud af. Finder studenterne, at der mangler et kritisk blad, må de lave et selv. Jeg bryder mig ikke om troen på, at man skal være barnepige for universiteterne eller de studerende, og jeg mener ikke, at man kan lave regler for, om der er behov for et universitetsmedie,« siger Langballe.

Seneste