Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

For en gangs skyld en forsker!

Det forvænte politik-snackende segment på KU kan se frem til en klimaforelæsning af en person, som faktisk ved noget videnskabeligt om problemet

Københavns Universitets blaserte klimaturister og andre yndere af celebre foredrag, gider vel efterhånden knapt stå af cyklen for mindre end en G8-præsident eller måske en snes blandede statsoverhoveder fra mindre tjekkede lande – så vante er folk blevet til højt profilerede politikerbesøg på deres læreanstalt.

Netop derfor er det måske forfriskende, at klimakræfterne på KU denne gang præsenterer noget så gammeldags som en akademisk ekspert i klimaforandringer.

Ikke-regeringernes rolle

Det er Oxford-professoren Diana Liverman, som svinger slideshowet, 1. oktober 15.00-16.30 i Festsalen ved Frue Plads. Det Naturvidenskabelige Fakultet ved KU har tillige udnævnt Liverman til adjungeret professor som led i sin egen betydelige klimasatsning; ikke på skrømt, sådan bare i år, men i et rigtigt flerårigt professorat.

Professor Liverman lover, over for publikum, at undersøge, hvordan aktører, der ikke er regeringer forsøger at minimere risikoen ved klimaforandringer i deres adfærd.

Virksomheder, enkeltpersoner og NGO’er har indrettet sig på en varmere fremtid, de har reduceret deres CO2-udsondringer for at undgå en varmere fremtid; og så har de lagt sig i selen for at påvirke de internationale klimaforhandlinger.

Interessante vinklinger for den almindelige borger, som på forunderlig vis formår på samme tid at forarges over den politiske laden stå til og grådigt søge efter næste billige flybillet til New York.

Vindende personlighed

Universitetsavisen vil gerne have en salgstale om Diana Liverman fra folkene i klimasekretariatet, der arrangerer de mange forelæsninger om klima dette efterår.

Men klimasekretariatsperson Jane Søgård Hansen gider ikke rigtig sælge varen. Eller, hun behøver ikke. 300 mennesker har nemlig allerede tilmeldt sig, så det begynder at haste, hvis man vil have sig en (gratis) billet.

»Diana Liverman var en de mere passionerede oplægsholdere ved den store klimakongres,« siger Jane Søgård Hansen, så alligevel. Hun var der. »Diana Liverman har et vindende væsen, og det tror jeg, publikum vil opleve.«

»I øvrigt,« siger Jane Søgård Hansen, »har vi haft en hel del forskere på talerstolen til Climate Lectures i tidens løb.«

Her er listen over talere ved KU’s klimaforelæsninger – de af dem, der allerede har deltaget.

chz@adm.ku.dk

Seneste