Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Forskere afslører malaria-parasittens dødbringende gener

KORT NYT ONSDAG - Forskere fra KU med til at afsløre malaria-parasittens dødbringende gener - Danmarks Grundforskningsfonds årsrapport ude nu - KU-forsker går i rette med klimaløgnen fra København - DBL's årsrapport om forskning i sundhed og udviklingsbistand er udkommet - Regeringens oplæg til trepartsaftale får stryg.

Forskere fra KU med til at afsløre malaria-parasitten

Forskere fra Københavns Universitet har været med til at afdække generne og mekanismen bag en af malariaparasittens særligt kedelige og dødelige egenskaber, skriver Nyheder.ku.dk. Det er et skridt på vejen til at kunne udvikle en vaccine mod alvorlig malaria hos børn, fortæller adjunkt Thomas Lavstsen fra Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi ved KU. Det er afdækningen af malariaparasittens 50 forskellige ‘kroge’, en biologisk mekanisme, kaldet PfEMP1, der gør det muligt for parasitten at ‘hage sig fast’ på offerets blodkar. I 10 år har forskere verden over ellers forsøgt at identificere parasitkrogene, som især børn mangler antistoffer over for.

Danmarks Grundforskningsfonds årsrapport ude nu

Læs om 20 års jubilæum og om velkommen til 11 nye Centers of Excellence i Danmarks Grundforskningsfonds nye årsrapport 2011. I år fås den dog kun elektronisk: 60 sider som PDF med hoved- og nøgletal og meget andet godt.

KU-forsker går i rette med klimaløgnen fra København

Maldivernes præsident forsøger at råbe verden op om, at øgruppen Maldiverne i Det Indiske Ocean snart vil blive oversvømmet på grund af klimaforandringer. Faktum er bare, at havet omkring Maldiverne på ingen måde stiger, siger ekspert i Maldiverne Nils Finn Munch Petersen, der er seniorforsker og geolog fra Nordisk Institut for Asienstudier ved KU, skriver Kristeligt Dagblad. Det sker i filmen “The Island President”, der havde dansk premiere i går, at den maldiviske præsident Mohamed Nasheed forsøger at råbe verden op, og under Klimatopmødet i 2009 i København blev han verdensberømt med sit budskab om, at “I dræber os, hvis I ikke gør noget”.

DBL’s årsrapport om forskning i sundhed og udviklingsbistand er udkommet

DBL, der er den korrekte forkortelse af Centre for Health Research and Development, med basis på Life ved KU, har udgivet deres årlige rapport om forskning i sundhed og udviklingsbistand. Rapporten ligger som PDF på DBL’s hjemmeside og hedder DBL Annual Report 2011.

Regeringens oplæg til trepartsaftale får stryg

Sigge Winther Nielsen, forsker i vælgeradfærd ved KU, siger i forbindelse med det kommissorium, som regeringen i går spillede ud med vedrørende trepartsforhandlingerne, at regeringen har gjort det sværere for sig selv. Det skriver Børsen. I kommissoriet er der efter Sigge Winther Nielsens mening kun tale om gentagelser fra regeringsprogrammet i efteråret, det mangler konkrete forslag, og der er ikke tænkt tilstrækkeligt frem i kommissoriet. Artikel: “Kaos forud for trepartsaftale”, Børsen, side 18, onsdag 23. maj 2012.

Seneste