Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Forskere arbejder i skyggen af Timo Kivimäki-sag

NYHEDSOVERBLIK MANDAG - Forskere arbejder i skyggen af Timo Kivimäki-sag - Østergaard: Jeg køber ikke, at et halvt års ulønnet praktik giver bedre jobmuligheder - Peter Nedergaard: Ungdomsfiksering skader demokratiet - Alle på KU kan nu få reprohjælp hos Servicecentret Grafisk - 8.000 kæmper med voldsom SU-gæld - m.m.

Forskere arbejder i skyggen af Timo Kivimäki-sag

Hvad er en konspiratorisk kontakt for en forsker? Efter at Timo Kivimäki blev dømt for kontakt til russiske efterretningsfolk, er der usikkerhed i forskerkredse om, hvad en konspiratorisk kontakt omfatter, skriver Berlingske.dk. Ifølge Jakob Scharf, chef for PET, skal forskerne bare lade deres sunde fornuft råde i den slags sager, men ifølge Ole Wæver, professor i international politik ved KU, er forskerne bekymrede og pålægger sig selv en masse selvcensur.

Østergaard: Jeg køber ikke, at et halvt års ulønnet praktik giver bedre jobmuligheder

Tal for Københavns Universitet (KU) og for Roskilde Universitetscenter og for Syddansk Universitetscenter viser, at kun en fjerdedel af kandidaterne derfra gennemfører på normeret tid. Tre fjerdedele bruger i stedet den normerede tid på fem år plus mindst et år på at blive færdige, skriver Dr.dk. Uddannelsesminister Morten Østergaard er skuffet, og han køber ikke påstanden om, at et halvt års ulønnet praktik i løbet af studietiden er med til at give bedre jobmuligheder bagefter. Han vil nu i stedet gå i gang med at se SU-systemet grundigt igennem for at kunne finde mere motivation for de universitetsstuderende til at blive færdige med deres uddannelser på den normerede tid.

Peter Nedergaard bekymret: Ungdomsfiksering skader demokratiet

Danmark skiller sig markant ud i forhold til andre lande, når det gælder om at få unge ministre og partiledere i Folketinget. På de poster har vi relativt mange flere unge, og det er faktisk skidt for demokratiet, mener Peter Nedergaard, professor i statskundskab ved KU, skriver politiken.dk. Det er bekymrende, fordi hvis vi af en eller anden mærkværdig grund i Danmark tror, at ungt altid er godt og bedre i politik, kaster vi vrag på livserfaring, erhvervserfaring og det, at man eksempelvis har færdiggjort og udnyttet sin uddannelse, mener Peter Nedergaard.

Alle på KU kan nu få reprohjælp hos Servicecentret Grafisk

Har du som ansat på KU brug for at få lavet kompendier, pjecer, bøger, tidsskrifter, ph.d.-afhandlinger, printer af postere eller andet reproarbejde, så kan du få hjælp til det hos Servicecentret Grafisk. Dets fysiske placering er rykket fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet til at blive en del af det Humanistiske Fakultets grafiske afdeling, kaldet Grafisk (link til KU’s intranet).

8.000 kæmper med voldsom SU-gæld

Uddannelsesminister Morten Østergaard vil ikke være med til at gøre noget for den gruppe af studerende, der skylder mere end 250.000 kroner i studiegæld, skriver berlingske.dk. Gruppen er ellers næsten femdoblet siden 2003, og mange skylder også stort på de rentetunge såkaldte kvik-lån. Morten Østergaards begrundelse er, at han først ville være bekymret, hvis gruppen af unge med alarmerende store studielån voksede, fordi de unge afbrød deres studier med kæmpe gæld, men den gruppe af unge er ifølge Østergaard ikke vokset i ‘alarmerende omfang’, og derfor skal der ikke gøres noget for dem her og nu, mener han.

Morten Østergaard: Flere timer giver altså bedre resultater

Uddannelsesminister Morten Østergaard skriver i Information, at han er uenig i, at det at øge antallet af undervisningstimer for de studerende på de videregående uddannelser er at ‘skolegøre’ universiteterne. Tværtimod. I dag er antallet af undervisningstimer på visse fag uforholdsmæssigt lavt, og ‘regeringen arbejder kompromisløst på at højne undervisningskvaliteten – herunder timetallet – på en række uddannelsesområder’, skriver han, med det formål for øje, at de studerende på universiteterne opnår de faglige kompetencer, der gør dem attraktive på arbejdsmarkedet og skaber værdi for samfundet og den enkelte.

Arbejdspladskonflikter øges ved manglende organisering

Jo flere uorganiserede eller medlemmer af de billigere, gule fagforeninger, der er på en arbejdsplads, desto flere konflikter og samarbejdsproblemer er der også. Det viser en ny undersøgelse, lavet af to forskere på KU, Steen Navrbjerg og Trine P. Larsen fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS). 11.000 tillids- og sikkerhedsrepræsentanter, 1.500 kolleger og 1.600 ledere har deltaget i undersøgelsen. Den manglende organisering skaber især problemer under forhandlinger om løn- og arbejdsvilkår, men kan også give konflikter på selve arbejdspladsen. Det skriver Information.

Bronzealderens fynboere gik måske i østrigske nældetekstiler

Postdoc Karin Margarita Frei fra Center for Tekstilforskning ved KU forventede, da hun undersøgte klæder lavet af brændenælder fra en bronzealdergrav på Fyn, at finde, at nælderne havde vokset på Fyn, men brændenældernes værdier af stromtiumisotyper viste i stedet, at Østrig er et mere sandsynligt sted, og det tyder på, at datidens fynboer ikke brugte lokale brændenælder til deres nældetekstiler men købte dem i samfund langt fra deres eget, skriver politiken.dk.

anfj@adm.ku.dk

Seneste