Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Forskere: Her skal du cykle, hvis du vil undgå regn

Regner det nu igen?! Det spørgsmål har du sikkert stillet denne sommer, og du er ikke den eneste. To forskere satte sig for at undersøge, hvor meget det faktisk regner – og svaret er overraskende: I Storkøbenhavn er det tørvejr 94 procent af tiden.

»Hvis man cykler på arbejde hver dag, vil man statistisk set kun cykle i regnvejr én dag om måneden, mens man resten af tiden vil køre i tørvejr.«

Det siger Ole Fryd, der er lektor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved KU. Han har sammen med lektor Roland Löwe fra DTU sat sig for at finde ud af, hvor tit det egentlig regner i Danmark på opfordring fra deres studerende.

Resultatet er overraskende. I Storkøbenhavn er der kun seks procents risiko for at blive ramt af regn; 94 procent af tiden er det tørvejr.

FAKTA

Roland Löwe og Ole Fryd har analyseret observationer fra 35 målestationer i Københavnsområdet for en seksårig periode. Stationerne drives i regi af Spildevandskomiteens regnmålernetværk.

Ole Fryd er byplanlægger, ph.d. og lektor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

Roland Löwe er hydrolog, ph.d. og lektor på Institut for Miljø- og Ressourceteknologi på DTU.

De to kollegaer (og venner) har analyseret seks års regnmålerdata fra 35 officielle målestationer i Storkøbenhavn, og tallene viser store geografiske forskelle.

Det betyder så også, at der er en ret markant forskel på, om du cykler fra det nordlige København til KUA, eller om du hjuler fra Ishøj til Nørre Campus, hvis du helst vil nå tørskoet frem:

»Vores analyse viser, at der er 25 procent større sandsynlighed for, at det regner på dig i Hellerup og Gentofte-området, end der er, hvis du befinder dig på Vestegnen,« siger Roland Löwe fra DTU i en pressemeddelelse fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet.

Den værste cykelmåned – og den bedste

Der er fire gange større risiko for at blive våd i myldretiden i oktober, end der er i april. Og ud over årstiden har tidspunktet på dagen også betydning for mængden af vand:

»Du skal tidligt afsted, hvis du vil være relativt sikker på at komme tørskoet frem. Det er bedre at møde ind klokken otte end klokken ni og at have fri klokken 15 frem for 16,« fortæller Roland Löwe.

Endnu en statistik, altså, der favoriserer A- over B-mennesker.

De to lektorvenner tyggede på tallene i en bus på vej hjem fra Jylland, og de kalder deres fund en forholdsvis hurtig analyse og ikke et decideret forskningsprojekt:

»Det her var mest for sjov, og det er klart, at man kan lave en grundigere analyse, der strækker sig over en længere årrække og måske er endnu mere præcis. Men det er et godt groft bud på, hvordan de overordnede regnvejrsmønstre i hovedstadsområdet ser ud,« siger Roland Löwe.

Seneste