Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Forskerflugt: DTU gik imod krav om tværfaglighed

KORT NYT TORSDAG - Forskerflugt: DTU gik imod krav om tværfaglighed - Matematisk verdensstjerne får 30 mio. kr. - »Den akademiske frihed er truet«.

Forskerflugt: DTU gik imod krav om tværfaglighed

En af de 26 forskere, der – som det kom frem i medierne i går – valgte at sige sit job op på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) til fordel for et job ved Aalborg Universitet i København, siger i dag til Ingeniøren.dk, at hun gjorde det for at fastholde sit faglige perspektiv: Man prioriterer ikke udvikling af et tværfagligt forskningsfelt på AAU, siger hun til Ingeniøren. Den beskrevne udvikling hos DTU står i kontrast til de fremherskende forskningspolitiske vinde, blandt andet i forskningsprogrammet Horizon 2020 og hos EU og den danske regering, der netop favoriserer tværfaglig forskning. Information skriver i relation til sagen, at det er forskernes nye magtmiddel at tage deres forskningspenge og studerende med og gå, hvis de er utilfredse med forholdene. Som et apropos til sagen skriver KU’s nyheder.ku.dk, at en halv milliard kroner fra den såkaldte 2016-pulje på universitetet netop skal gå til at tilskynde til samarbejde om forskning og uddannelse på tværs af fakulteterne.

Matematisk verdensstjerne får 30 mio. kr.

Lars Hesselholdt, verdenskendt dansk professor i matematik der også er tilknyttet Institut for Matematiske fag på KU, får 30 millioner kroner af Danmarks Grundforskningsfond til at indlede forskning i København, skriver Jyllands-Posten.

»Den akademiske frihed er truet«

Lektor i samfundsøkonomi ved Aalborg Universitet, Mogens Ove Madsen, skriver i et indlæg i Information, at der intet bevis er for, at forskning giver stigende økonomisk vækst. Alligevel er mantraet om ‘fra forskning til faktura’ blevet til et ideal på universiteterne.

Seneste