Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Forskningsfornøjelser for folket

FEST - Videnskaben fremruller sit rejsende cirkus i de kommende tre dage. Der er meget at se.

Videnskabsfestivalen Forskningens Døgn åbner torsdag med et show, der understreger, at forskning er og bliver en kompetetiv disciplin, hvor nørderne traditionelt klarer sig godt, men ikke desto mindre gør klogt i at fylde klisterbånd i skoletasken til deres knuste briller. Sådan i overført forstand.

Stjerner med hjerner kaldes begivenheden, og den består i, at otte forskerspirer med saftige projekter i mappen får hver tre minutter til at formidle sig vej ind i publikums nådesløse hjerter. Løjerne styres af forsker og musiker Johan Olsen, kendt for sin blå tand og for sin ru underfundighed bandet Magtens Korridorer.

For Københavns Universitet knytter håbet om en storslået sejr over de øvrige læreanstalter sig til ph.d.-studerende Thomas de Bang, som har indkogt sit forskningsprojekt til en eksplosiv svada af ord.

Superplanteforsker

Han udvikler ‘superplanter’, nøjsomme, spiselige vækster, der kan klare sig i en tid med ressourceknaphed og klimaforandringer. Man håber forsigtigt, at de også smager godt.

Thomas de Bangs budskab er i øvrigt ildevarslende:

»Da vi skal producere lige så meget mad de næste 50 år, som vi har gjort de foregående 10.000 år, er det bydende nødvendigt, at vi bliver bedre til at udnytte de næringsstoffer, vi har tilgængelige,« siger han.

Stjerner med hjerner finder sted torsdag 28. april klokken 11.00-13.30 på Københavns Rådhus.

Udenfor, på Rådhuspladsen, bliver der allerede fra morgenstunden torsdag okset på i boder og stande, hvor KU-forskerne underholder og gøgler det bedste, de har lært (om end ikke på universitetet).

I Øresundsakvariets skvulpende kar kan man betragte hummere og andre livsformer, mens man i et andet hjørne kan bygge sig en brombærsolcelle og måle dens effektivitet over for mere traditionelle solfangerteknologier.

Og så kommer Cirkus Naturligvis, der udfører alle de kemiforsøg, som skolebørn over hele landet hver dag forgæves forsøger at overtale deres trætte kemilærer til at sætte i værk.

Videnskab på Rådhuspladsen foregår både 28. og 29. april klokken 9.00-16.00.

Påske-eftertanker

Ugen efter påske er også god at reflektere over Jesus i. Det kan foregå i Købmagergade på Det Teologiske Fakultet, hvor lektor Geert Hallbäck viser Jesus-film og foredrager om denne særlige genre ‘et usikkert sted mellem forkyndelse og kunst,’ som det formuleres med klædelig teologisk tvivlrådighed.

Torsdag 28. april, klokken 17.00-17.45, Auditorium 7, Det Teologiske Fakultet, Købmagergade 44-46.

chz@adm.ku.dk

Seneste