Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Forskningsfrit Område: Sodavand og sex

Det seksuelle frisind er under pres. Selv i swingerklubben er der grænser for liren. Regler, tabuer og stivnede kønsopfattelser får ikke oasen til at ose af fri sex

»Swingerklubben er en legeplads for de modige og lystne der tør spise af livet.« Så poetisk lyder swingeraktivisten Allan Zeuthens beskrivelse af den senmoderne sexdille.

Allan Zeuthen er på besøg til en Hertoft-eftermiddag – en fast foredragsrække arrangeret af Dansk Forening for Klinisk Sexologi og Foreningen Sex & Samfund – for at aflægge rapport fra swingerklubben CitySwingers på Amager som han var med til at åbne for to år siden.

Realistisk set er swingerklubben et socialt rum der giver masser af muligheder, men samtidig en forhøjet risiko for mentale »hudafskrabninger«, som den 40-årige swingerpraktiker – der selv fik smag for den fede stemning i en swingerklub som 20-årig – udtrykker det.

Det kan let gå galt, for fristelserne er mange. Lader man sig rive med af den lirede stemning, de liderlige mennesker og rummenes muligheder, fx gangbang i tandlægestolen, sædbad eller blind sex i darkroomet hvor berøringer og kropskontakt erstatter sprog, kan man let overskride sine egne grænser.

Det handler om at være parat og definere sine grænser inden man vælter opstemt ind ad døren i en swingerklub, fastslår Allan Zeuthen i sit foredrag, og pointerer at folk i swingermiljøet er meget forskellige, og partnerbytte er kun en af mange aktiviteter i rummene.

I CitySwingers kommer både håndværkeren, sælgeren, kvinder/mænd med deres elsker/-inde, ægtepar og singler M/K. Nogen foretrækker at dyrke sex under mere private former i sexkabinerne og andre kaster sig ud i gruppesex i de åbne rum.

Andre igen nøjes med en kigger, nyder stemningen eller får sig en venskabelig snak over en øl i baren.

Reguleret heterosex
Hvis man tror at swingerklubben er et eksperimentarium for den frie sex og mangfoldige lyst, bliver man slemt skuffet. Hos CitySwingers er sex sat i system; der er forbud mod sex mellem mænd, men modsat flere andre swingerklubber er singlemænd dog velkomne forudsat at de vil betale gildet.

Singlefyre betaler 600 kroner for et års medlemskab plus en entré på minimum 200 kroner per gang mens singlekvinderne og parrene har gratis indgang og slipper med henholdsvis 200 og 400 kroner for et års medlemskab.

Som i byen og på nettet er der ikke garanti for sex i swingerklubben. Et nej er et nej, og swingerklubben er ikke stedet for fx en mand der ikke kan acceptere at en kvinde har sex med fire andre mænd for øjnene af ham og så siger nej tak til ham.

Det kan mændene dog i swingerklubben, ifølge Allan Zeuthen, sagtens håndtere, men alligevel holdes den potentielt brutale mandlige ‘natur’ helt i skak med den dresscode CitySwingers kræver:

Mænd skal være i underbukser eller mindre for at forhindre overgreb og vold. Når de står i underdrenge eller med deres små tissemænd fremme i lyset, bliver de ikke voldelige. Kvinder må derimod godt færdes mere tildækket i klubben.

Ifølge Allan Zeuthen virker det perfekt. Ingen mænd er blevet smidt ud på grund af voldelig adfærd hos CitySwingers, men tværtimod blev en aggressiv fuld kvinde engang bortvist da hun smadrede noget inventar.

Frisind på børnediskotek
Forbuddene og de skrevne (og også en del uskrevne) regler håndhæves af personalet i baren, men de får hjælp af medlemmerne. Alle er interesserede i at bevare den gode liderlige stemning, så når nogle få bryder reglerne, sørger de tilstedeværende for at sætte dem på plads eller smide dem ud.

»Hvis man vil komme i klubben, må man finde sin plads i hierarkiet,« siger Allan Zeuthen med henvisning til den høje selvjustits og junglelov der styrer swingerfællesskabet.

Også alkohol reguleres fra baren. »Hvis man bliver for fuld, bliver der serveret sodavand,« lyder Allan Zeuthens svar til et spørgsmål fra salen om alkohol.

I dag har Allan Zeuthen forpagtet CitySwingers ud. Som ægte iværksætter mistede han hurtigt interessen for at drive klubben da han først havde fået banket stedet op. I dag driver han blandt andet et børnediskotek.

Hvor stive regler og indsnævret tolerance præger swingerklubben, ser det anderledes ud på diskoteket for unge mellem 15 og 18 år, fortalte Allan Zeuthen.

Selv om det nok kun er sodavand der her langes over disken, er her masser af eksperimenterende erotik. Pigerne tungekysser – nok fordi de kan lide det, men især for at få drengenes opmærksomhed. Tricket virker. Kønsspillet kører, og de unge har sex på toiletterne, fortalte en ikke ubekymret Allan Zeuthen der finder mange brugte kondomer på toiletterne.

Måske er frisindet en illusion, men det ser ud til at have bedre kår blandt de unge på børnediskoteket end hos de voksne i swingerklubben.

mwo@adm.ku.dk

Seneste