Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Fra matros til madmor

Mit job — »Jeg kan godt lide at sætte blomster på bordene og gøre det hyggeligt. Det er ligesom at have sin egen lille restaurant.« Lise Lotte Olsen har 300 daglige gæster i Spisehuset Gimle på Frederiksberg Campus, som hun kører alene.

Den lange kø af studerende og ansatte i hvide kitler snor sig ned ad trappen, der fører op til Frederiksberg Campus’ kantine ’Gimle’.

Det kan tage sin tid at nå frem til kassen, hvor kantinedame Lise Lotte Olsen tager imod betaling for dagens ret. Til gengæld venter der med garanti et stort smil og en kærlig bemærkning.

»Det ligger i mine gener, at jeg godt kan lide at snakke. Men jeg synes heller ikke, man kan være bekendt bare at sidde og kigge ned i kasseapparatet. Derfor kigger jeg altid kunderne ind i øjnene og giver dem et ord med på vejen. Også selv om køen er lang, og jeg har travlt. Det tager tre sekunder. Det skal der være tid til,« siger Lise Lotte.

Siden hun begyndte som kantinedame i Gimle for et år siden, har hun firedoblet antallet af spisende i kantinen. Og blandt de studerende på Frederiksberg bliver Lise Lotte betragtet som verdens bedste madmor.

Kantinedame Lise Lotte Olsen

53 år. Bor i Helsingør med sine to store børn.

Uddannet kok fra Hotel- og Restaurationsskolen.

Siden 2018 ansat som eneansvarlig kantinedame på Frederiksberg
Campus i Spisehuset Gimle, der drives af Chartwells.

Har arbejdet som kok på forskellige restauranter, i en bistro i Kvickly og 14 år på et plejehjem.

Elsker at spille billard i sin fritid.

»Finder du smilet frem, får du også smil tilbage. Det gør jo også, at mange af de studerende kommer her hver dag. Også selv om de har fag langt væk. ’Vi kan altså ikke undvære dig, Lotte’, siger de til mig. Det bliver man da glad for at høre.«

Det samme gælder de ansatte på Frederiksberg Campus.

»Mange af dyrlægerne kommer op til mig og siger: ’Kom lige her, jeg går ikke, før jeg har fået et kram’. Så giver jeg dem en krammer og spørger lidt ind til dem,« siger Lise Lotte.

Herre i eget hus

Egentlig troede Lise Lotte, at hun skulle være skibskok, og startede derfor som ung på Søfartsskolen. Hun brugte et par år på at sejle rundt i verden som ubefaren matros, men fik så nok at være på havet og søgte i stedet en kokkelæreplads på land.

»Inden jeg kom her, var jeg ansat 14 år som kok på et plejehjem. Men jeg tror, jeg egner mig bedre som eneansvarlig i et køkken. Derfor nyder jeg også at være her, hvor jeg er herre i eget hus og ikke skal skændes eller slås med nogen,« siger Lise Lotte.

Jobbet som kantinedame på Gimle fik Lise Lotte for et år siden. Hun er den eneste ansatte i kantinen ud over en opvasker. Men hun elsker at kunne bestemme selv og nyder at kredse om gæsterne:

»Det er uden tvivl det fedeste arbejde og det bedste sted, jeg nogensinde har været. Det er jo ikke bare et almindeligt 7–15-job. Jeg kan godt lide at sætte blomster på bordene og gøre det hyggeligt. Det er ligesom at have sin egen lille restaurant.«

Velopdragne studerende

Arbejdsdagen starter som regel ved 6.30-tiden, hvor Lise Lotte laver dej til boller, brygger kaffe, smører sandwicher og sætter wienerbrød i ovnen til de første morgengæster. Og så går hun i gang med at lave dagens ret og snitte salater.

»Det kræver, at jeg holder mig inden for en stram tidsplan, hvis jeg skal nå at have frokostbuffeten klar, inden det store rykind klokken 11. Men jeg får heldigvis god hjælp af opvaskeren, der snitter grøntsager og hjælper med at stå ved kassen om formiddagen, når jeg er i køkkenet.«

Jeg kan godt lide de studerende

Kantinedame Lise Lotte Olsen

Kantinen har over 300 besøgende om dagen. De fleste kommer for at få en af Lise Lottes populære hofretter, et sortiment af solid dansk husmandskost og vegetarmad. Andre kommer for at hænge ud over en kop kaffe sammen med deres læsegruppe. Det har Lise Lotte nemlig givet dem lov til, hvis bare de rydder op efter sig.

»Jeg kan godt lide de studerende. De sørger altid for at rydde pænt op efter sig spørger til, hvordan jeg har det. De er meget velopdragne.«

Derfor tager Lise Lotte også gladelig turen frem og tilbage hver dag mellem Helsingør og Frederiksberg Campus:

»Det jeg får ud af at gå på arbejde er positivitet. Det gør mig i godt humør. Står det til mig, bliver jeg ved med at arbejde her, til jeg engang går på pension.«

Seneste