Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
MAD - Det nordiske gourmetkøkken har fået en folkelig forskningsbaseret fætter: det er sundt, bæredygtigt og regionalt, det er Ny Nordisk Hverdagsmad
Ti gange så mange bær, tre gange så meget kål og fem gange så mange rodfrugter. Det er bare nogle af retningslinjerne for den nye danske kost, som skal gøre kål på fedme og livsstilssygdomme.
Forskere fra Life på KU har i samarbejde med Claus Meyer udarbejdet et omfattende sundt, regionalt forankret måltidssystem, Ny Nordisk Hverdagsmad, der overordnet set handler det om, at vi skal lære at tilberede vores egne nordiske råvarer på en ny og sundere måde.
Et femårigt tværfagligt forskningsprojekt, OPUS, skal nu bevise, om maden har den formodede effekt.
I første omgang skal 200 overvægtige voksne, der måske lider af forhøjet kolesteroltal eller blodtryk, leve af enten Ny Nordisk Hverdagsmad eller gennemsnitlig dansk mad i et halvt år. Formålet med projektet er at undersøge effekten af de to forskellige slags fødeindtag. I den anden del af forsøget skal Ny Nordisk Hverdagsmad så testes på 1.000 otte-tiårige skolebørn.
Det nye måltidssystem blev præsenteret sidst i august på Café Væksthuset på Life med workshop og fællesspisning.
Dagens menu består af strandkrabbesuppe med torsk og rodfrugter og brød på ølands-hvede, dertil strandengsurter med vinaigrette, og så er der linet saftpressere op til at kværne årstidens æbler, gulerødder og bær.
I forsøget på at give sund mad et bedre brand har ernæringseksperter allieret sig med nogle af landes ondeste kokke for at lave opskrifter, der kan give hverdagsmad i verdensklasse, men også i håbet om, at lidt af restaurant Noma’s stjernestøv vil drysse ned over den nye mad.
Det veluddannede ’øko-segment’, der deltager i Ny Nordisk Hverdagsmad-workshoppen, spiser sikkert allerede rimelig sundt, og de er også nok mere parate til at tage til stranden efter urter eller på rov i den danske skov end gennemsnitsdanskerne.
Hvordan vil man nå hjem til de helt almindelige danske køkkener med budskabet om at skrue ned for kødet og op for kålen?
»Vi håber, at folk går rundt derhjemme med deres 40-50 kilos overvægt og bliver lidt smålune på det her mad – at det her bliver noget, man har en våd drøm om at få mere af i sit liv,« siger Claus Meyer, gastronomisk iværksætter og adjungeret professor ved Institut for Fødevidenskab på Life.
En ting er sikkert, Ny Nordisk Hverdagsmad formår at rykke de seneste års fokus på kalorier og kulhydrater over på noget mere håndgribeligt – det hele måltid.
Opskrift: Rødkålssalat med blommer og hasselnødder
Ingredienser:
½ rødkålshoved
1 knsp. salt
1 ½ spsk. balsamisk blommeeddike
1 spsk. koldpresset rapsolie
4 blommer (reine claude, mirabel eller lignende)
60 g afskallede hasselnødder, evt. friske
Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 150 grader.
Snit rødkålen i tynde skiver, og skyl og slyng den. Vend kålen med salt, og lad den stå og trække et par minutter. Tilsæt eddiken, og vend godt rundt. Skyl blommerne, halver og udsten dem, og skær dem i tynde skiver. Bag hasselnødderne ved 150 grader i 10 minutter. Lad nødderne køle af, og hak dem groft. Spisetid: Vend blommerne, hasselnødderne og olien sammen med rødkålen. Smag til med salt og lidt ekstra blommeeddike, og servér.
Kilde: www.idegryden.dk
En ny hjemmeside er lanceret i forbindelse med offentliggørelsen af råvaregrundlaget for Ny Nordisk Hverdagsmad, her finder du opskrifter, tips og temaer.
Læs mere på: www.idegryden.dk