Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Fredspris til fængslet iransk studerende

DEBAT – Norske Studerende har netop uddelt den internationale udmærkelse Studenternes Fredspris. Prisen gives til en studerende, som kæmper for at fremme fred, menneskerettigheder og demokrati. Den KU-studerende Emil Vatani fortæller her om prisen, og hvorfor den i år gik til iranske Majid Tavakoli.

Studenternes Fredspris 2013 er netop blev uddelt for ottende gang. Fredsprisen, der uddeles hvert andet år, bliver givet til en student eller studenterorganisation som har bidraget særligt til at fremme fred, menneskerettigheder og demokrati. I år gik prisen til Majid Tavakoli fra Teherans AmirKabir University of Technology. Majid Tavakoli sidder i øjeblikket i fængsel for sine aktiviteter under de store folkelige protester imod regimet i Iran i 2009, og kunne derfor naturligvis ikke være til stede og modtage prisen personligt.

Majid Tavakoli har vist sit store mod ved mange lejligheder. Udover hans konstante aktivitet i studenterbevægelsen i Iran, så stillede han sig op på Den Nationale Studenterdag i 2009, under de store protester i landet og holdt en tale, hvor han åbenlyst kritiserede det iranske regime og talte for frihed og demokrati. Majid Tavakoli har – på trods af regimets forsøg på at lukke hans mund ved at fængsle ham under kummerlige forhold uden nogle basale rettigheder – gang på gang vist sin protest fra fængslet.

Han har flere gange sendt breve ud fra fængslet, hvor han kritiserer det iranske regime og taler for frihed og menneskerettigheder. Derudover foretog han i 2010 en sultestrejke som fik stor opmærksomhed verden over og igen satte stor fokus på den kritiske situation i Iran og landets fængsler.

Den iranske studenterbevægelse

Studenterbevægelsen i Iran har en lang historie bag sig. Studenterne spillede en vigtig rolle i protesterne, som væltede shahen i 1979, og har siden flere gange demonstreret imod det iranske regime. Mest kendt er protesterne i 1999 og 2009.

I 1999 demonstrerede tusinder af mennesker imod det iranske regime i Irans gader. Disse protester udsprang fra studenterne og universiteterne. Årsdagen for 1999-protesterne bliver hvert år markeret af de iranske studenter på universiteterne landet over.

De iranske studerende har altid spillet en stor rolle i kampen for frihed og menneskerettigheder og gør det stadig. Det er vigtigt, at der bliver vist støtte fra omverdenen til de iranske studenteraktivister, som faktisk sætter deres liv på spil i kampen for frihed. Det er vigtigt, at mennesker som Majid Tavakoli bliver anerkendt og får støtte verden over, så de kan se og føle, at de ikke er alene i deres kamp.

Studenternes Fredspris 2013 er derfor gået til den rette person.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste