Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Fuldt Blus under homoseksuelle studerende

Foreningen for homoseksuelle universitetsstuderende hedder Blus og holder hver tirsdag til i Studenterhuset. Universitetsavisen tog med til international Blus-aften som blandt andet bød på bøssesnak, billige fadøl og et foredrag om Arnold Schwarzenegger

Hvor går man hen hvis man som ung homoseksuel studerende ankommer til hovedstaden for at tilbringe fem år på Københavns Universitet, og man ikke rigtig kender nogen mennesker?

Svaret er Blus – foreningen for Bøsser og Lesbiske Universitetsstuderende – der hver tirsdag står bag baren i Studenterhuset på Købmagergade og inviterer alle der har lyst ind til en snak, et foredrag eller bare et par øl.

Det er også tilfældet denne iskolde tirsdag aften, hvor Universitetsavisen har lagt vejen forbi huset ved siden af Rundetårn. I aften er det endda en ganske særlig Blus-aften. Det er nemlig ‘IntroNational Night’ hvor Blus byder dette års kuld af internationale studerende velkommen til semesterstart – og selvfølgelig Københavns homomiljø.

Mest for sjov
Siden 1996 har Blus været samlingspunktet for mange af de homoseksuelle studerende på KU. Dengang hed man Homofæle Humanister A/S, men heller ikke i dag er foreningens navn helt retvisende.

»Blus er ikke kun for bøsser og lesbiske, men også for bi- og transseksuelle, aseksuelle samt queers,« forklarer Woo Jin Ko der er PR-ansvarlig for Blus. Han sidder sammen med formand Daniel Rasmussen og bestyrelsesmedlem Lorenzo Rasmussen på den anden side af det lille cafebord midt i Studenterhusets åbne stueetage og fortæller engageret om den forening som de i et lille års tid har stået i spidsen for. Bag dem trisser en flok bartendere rundt og gør det sidste klar til aftenens internationale gæster der ankommer om en time.

»Blus er primært en social organisation. Vi vil gerne være et sted hvor folk kan komme og være sig selv og hygge sig og lave sjove ting,« fortæller Daniel Rasmussen og tager en tår af sin kaffe.

»Som ny studerende og homoseksuel i København har man brug for at omgås nogle man har noget tilfælles med. Man kan selvfølgelig gå i byen, men Blus tilbyder et forum hvor det ikke bare handler om at drikke eller score,« fortsætter han og bliver bakket op af Woo Jin:

»Man møder ikke venner i byen. Det gør man i Blus.«

Daniel, Woo Jin og Lorenzo er alle i Blus’ bestyrelse der for øjeblikket består af ti personer. Foreningen har cirka 60 faste medlemmer, men derudover er der en større gruppe af frivillige som hjælper til ved de mange arrangementer, som ud over de sædvanlige sociale tirsdage også tæller forskellige homo-relaterede foredrag, filmaftener og så selvfølgelig den store Blus-fest hvert semester.

KU-homoer har det godt
Debatten om homo-rettigheder har i den seneste tid fået fornyet opmærksomhed i medierne. Først med de omstridte afstemninger om homoseksuelles ret til ægteskab ved det amerikanske valg, og siden med den Oscar-vindende film ‘Milk’ om homo-rettighedskampen i San Francisco i 70’erne. Men at kæmpe for ligestilling for homoseksuelle er ikke formålet i Blus.

»Vi har ikke lyst til at være en politisk organisation,« forklarer Daniel Rasmussen. Han mener heller ikke at der er et behov for en politisk organisation på KU der kæmper de homoseksuelles sag:

»Jeg har på intet tidspunkt oplevet fordomme. Jeg tror ikke den slags sker i en universitets-sammenhæng,« siger Daniel der selv studerer molekylær biomedicin.
Heller ikke de to andre har oplevet diskrimination på universitetet på grund af deres seksualitet.

»Jeg læser humaniora, og der er det heller ikke et ‘issue’ overhovedet. Vi har det sgu godt!« lyder det fra Woo Jin.

Helt apolitiske er Blus dog ikke. Foreningen er medlem af paraplyorganisationen Anso der er et samarbejde mellem nordiske homo- og transseksuelle studenterorganisationer. Og her er der flere politiske spørgsmål på banen, fortæller Lorenzo Rasmussen, der er ansvarlig for Blus’ internationale relationer.

»Så hvis en gruppe nu har lyst til at lave et eller andet arrangement, også politisk, så kan de også det. Så stiller Blus lokaler til rådighed,« siger Lorenzo Rasmussen, der selv er fra Sydafrika og kom til København for nogle år siden.

Flere piger
Blus’ arrangementer og fester er i dag velkendte indslag i det homoseksuelle miljø i København. I fremtiden vil foreningen dog gerne stå endnu mere centralt som homo-organisation, forklarer WooJin:

»Vi vil gerne være en lidt større del af miljøet og støtte de mange initiativer der er,« siger han.

Daniel fortsætter: »For eksempel sker rigtig meget i forbindelse med World OutGames til sommer (en stor sportsbegivenhed for homoseksuelle, red.) hvor man forsøger at samle alle homo-foreninger og udnytte begivenheden til bedre samarbejde i fremtiden. Der vil Blus gerne markere sig.«

Alle tre håber de på at blive genvalgt når der om nogle måneder skal vælges ny etårig bestyrelse i Blus. Dog kunne de godt tænke sig nogle færre af hankøn i bestyrelsen.

»Jeg kunne godt ønske mig er der kom nogle flere lesbiske piger med. For øjeblikket sidder kun én lesbisk i bestyrelsen, så der er brug for flere,« lyder opfordringen fra Woo Jin.
Da klokken nærmer sig 19.00, begynder der ligeså stille at trisse folk ind ad Studenterhusets hoveddør. »Is the meeting here?« spørger en pige på engelsk med meget spansk accent, og en gruppe på tre amerikanske unge rykker et par borde sammen langs væggen og sætter sig tilrette.

Interviewet er slut, og de tre Blus-drenge går nu smilende rundt i deres Blus-t-shirts og hilser på de internationale gæster. Alle får et navneskilt på, og Woo Jin kommer ind med en bakke fyldt med øl og stiller dem på bordet.

Ud over almindelig hyggesnak byder IntroNational Night også på et foredrag – eller en ‘lecture-performance’, som Mathias Kryger, manden bag, forklarer. Temaet er mandlig graviditet, megarexia (det modsatte af anoreksi), samt en hyldest til Arnold Schwarzenegger, og det er i det hele taget lidt underligt. Men underholdende.

Bagefter bliver det noget mere håndgribeligt med nogle flere øl, og så fortsætter BLUS-aftenen ellers ud i tirsdagens natteliv med en pub crawl rundt på Københavns homo-barer.

Der er tændt op under dette semesters Blus.

mahp@adm.ku.dk

Seneste