Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Fysikstuderende fik matematikstuderendes eksamenssæt: »Jeg tænkte bare, at det var mig, der var dum«

En eksamen i videnskabsteori på Fysik udviklede sig kaotisk, da de studerende fik forkert eksamenssæt udleveret. Efter et forvirrende forløb blev eksamen aflyst, og nu står de studerende lidt rundtossede tilbage.

Det, der skulle have været en almindelig eksamen i videnskabsteori for fysikstuderende, udviklede sig onsdag den 6. april lettere kaotisk.

Allerede på vej ind til eksamen fornemmede de studerende, at ikke alt lod til at være nøje planlagt. For at komme til deres lokale og den timelange digitale multiple choice-eksamen, skulle de forbi et andet eksamenslokale fuld af koncentrerede eksaminander. De blev bedt om at gå to og to forbi salen, så de forstyrrede mindst muligt.

»Der fik man den første fornemmelse af, at det her godt kunne virke lidt kaotisk,« siger Christian Rasmussen, der læser fysik på tredje år.

Da de studerende sad klar foran deres skærme, stod der så ’VtMat’ i stedet for ’VtFys’ på den digitale forside af eksamen. Det fik de studerende til at spørge eksamensvagterne, om ikke der var sket en fejl, men de blev forsikret om, at alt var i orden.

Eksamen begyndte da også godt nok for Christian Rasmussen. Det første spørgsmål handlede om noget, de var blevet undervist i.

»Men så blev det pludselig lidt sværere at følge med. Spørgsmålene begyndte at handle om matematiske filosoffer og økonomiske modeller. Og jeg tænkte bare, at jeg var dum, for det havde jeg da godt nok svært ved at svare på,« siger han.

Kaotisk stemning

Det var først, da en anden studerende, som Christian Rasmussen betragter som »en af de kloge«, rakte hånden op efter fem minutter, at Christian Rasmussen begyndte at forstå, at der var en god forklaring på, at han havde så lidt styr på stoffet. Vedkommende sagde til eksamensvagterne, at prøven umuligt kunne være den rigtige. Samtidig bemærkede de studerende, at prøven kun havde 20 spørgsmål – og ikke de 22, de var blevet stillet i udsigt.

Eksamensvagterne forsikrede fortsat om, at det var den rigtige prøve, men de studerende holdt fast i, at det ikke kunne være rigtigt, og eksamen blev derfor sat på pause.

Det var en ny prøveform for os, og det var vi forberedt på – men der var bare ikke styr på tingene.

Fysikstuderende Christian Rasmussen

»Der var en helt kaotisk stemning, da eksamensvagterne til sidst gik ud. Det var en ny prøveform for os, og det var vi forberedt på – men der var bare ikke styr på tingene, siger Christian Rasmussen.

Prøven er anden del af eksamen i videnskabsteori. Den første del, en 48-timers eksamen, blev afholdt ugen forinden, og det er første gang på den anden side af pandemien, at multiple choice-delen af prøven er forsøgt afholdt.

»Tyve minutter inde i prøven kom eksamensvagterne så ind og sagde, at eksamen ville fortsætte, og at vi bare skulle blanke de spørgsmål, vi ikke kunne svare på.«

Det gjorde de studerende, men stemningen var fortsat anspændt i det nu stille eksamenslokale, og efter cirka 40 minutter kom eksamensvagterne så med en ny melding.

»De sagde, at eksamen var aflyst, og at vi ville få en ny dato,« siger Christian Rasmussen.

En menneskelig fejl

Nu bekymrer de studerende sig for, hvad fejlen kan få af betydning for deres ferier, undervisning og i yderste konsekvens studieforløb.

»Hvad nu hvis den nye eksamen ligger oven i en anden eksamen? Skal jeg så udskyde hele mit studie? Vi får skarp besked om selv at lægge de her kurser, så de ikke ligger oven i hinanden, og så er det virkelig ikke godt, hvis de ender med at klaske to eksaminer oven i hinanden på grund af den her fejl.«

Foreløbig har de studerende fået en besked på studieportalen Absalon, hvor professor Hans Peter Halvorson, der er kursusansvarlig, skriver, at det i sidste ende er hans ansvar, at »den korrekte eksamen bliver administreret under de korrekte forhold.«

»Jeg undskylder oprigtigt for den oplevelse, I gennemgik,« skriver han og beskriver, at han vil sikre, at der tilføjes nye sikkerhedsregler til proceduren, så »fejl som denne ikke kan gentages.«

Mikkel Willum Johansen, der er sektionsleder for Institut for Naturfagenes Didaktik og kursusansvarlig for matematikernes videnskabsteorikursus, siger, at der er tale om en menneskelig fejl.

»Fejlen ligger hos os. Det er vi meget kede af, og vi beklager rigtig meget for alle dem, der er blevet berørt. Det er første gang, vi har benyttet os af det her digitale prøvesystem, så der har været nogle procedurer, vi ikke kendte så godt. Noget er gået galt, og vi har handlet så hurtigt, som vi overhovedet kunne for at løse problemet.«

Han fortæller, at han blandt andet har brugt dagen på at lave en ny prøve til de matematikstuderende, og at han allerede har holdt møder med instituttets viceinstitutleder for undervisning for at diskutere, hvordan de kan ændre procedure, så det ikke sker igen.

Den omlagte eksamen for de fysikstuderende bliver, ifølge Mikkel Willum Johansen, den 21. april, og de studerende, der ikke vil kunne der, vil blive tilbudt en eksamen en anden dato.

Uniavisen har ikke kunnet få fat i professor Hans Peter Halvorson, kursusansvarlig for fysikkurset, inden deadline.

Artiklen er opdateret med det det nye tidspunkt for den omlagte eksamen. 

Seneste