Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Genåbningen af Københavns Universitet kan begynde den 6. april

Liv — I april vil studerende igen modtage dele af undervisningen fysisk, mens de kan mødes i læsegrupper på campus. I første omgang prioriterer regeringen afgangsstuderende på praksisnære uddannelser samt studerende på første år. 

Landets universiteter har ofte følt sig glemt under corona, hvor laboratorier har stået tomme, og studerende har boet på Zoom, også efter at andre dele af samfundet er åbnet.

På et pressemøde sent mandag aften blev universiteterne dog nævnt af flere partiledere, da ni af Folketingets partier (alle undtagen Nye Borgerlige) præsenterede en langsigtet plan for genåbning af det danske samfund.

Faktisk var de videregående uddannelser med i planens første punkt:

Allerede den 6. april kan afgangsstuderende på »uddannelser med mange praksiselementer« vende tilbage til den fysiske undervisning 50 procent af tiden, det vil sige hver anden uge.

Andre studerende vil modtage 20 procent af undervisningen fysisk, og politikernes aftale dikterer, at uddannelserne særligt skal prioritere studerende på første år.

Samtidig vil det være muligt at mødes i studiegrupper, for eksempel på læsesale og biblioteker på campus. De nærmere retningslinjer skal uddannelserne selv være med til at fastlægge, men det står klart, at afstandskrav, krav om mundbind og brug af håndsprit stadig gælder.

Må vente på endelig genåbningsdato

Dermed ser det ud til, at politikerne har lyttet til dele af interesseorganisationen Danske Universiteters genåbningsplan, der i første fase netop lagde op til at lade studerende mødes på læsesale.

Hvornår universiteterne kan slå dørene op helt uden restriktioner er til gengæld uklart, også efter den langsigtede genåbningsplan.

I aftaleteksten fremgår det dog, at skoler og uddannelser som udgangspunkt kan genåbne fuldt, så snart alle borgere over 50 år samt ældre og sårbare er vaccinerede. Ifølge den nuværende vaccinationskalender fra Sundhedsstyrelsen vil det ske, omtrent når maj bliver til juni.

Indtil da vil partierne løbende vurdere, om der er mulighed for at få flere unge tilbage på uddannelserne, lyder det i aftaleteksten. De vil i den forbindelse overveje fleksible løsninger som udendørs aktiviteter, forskudt fremmøde og delt fysisk undervisningstid.

Aftalen indeholder ikke afgørende nyt om forskerne. Partierne skriver kun, at forskere og ph.d.-studerende fortsat skal kunne benytte laboratorier på campus, hvis deres forskning er afhængig af det.

I en besked på Københavns Universitets intranet skriver ledelsen, at »en genåbningsplan bliver meldt ud, når rammerne er afklaret.«

LÆS OGSÅ: Aftaleteksten på Statsministeriets hjemmeside.

Seneste