Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Giv os vores 1.000 print tilbage

SYNSPUNKT - Der var ingen grund til at afskaffe nyttig og billig print-ordning for studerende på SCIENCE, mener debattøren.

Man kommer let til at lyde som en forkælet og utilfreds studerende, når det følgende postes. Men her kommer irritationen så alligevel til udtryk:

Som matematikstuderende kan jeg godt have let ved at blive træt af den måde, hvorpå SCIENCE og KU i det hele taget tillader sig at forværre de studerendes vilkår. Jeg reducerer i denne omgang min klages størrelse, så den kun omhandler ét emne: Print.

Forleden modtog jeg en studiebesked på KUnet, der informerede mig om, at SCIENCE har besluttet, at studerende fremover ikke skal have de 1.000 siders gratis print, som man sidste år havde lovet dem.

»Det er ganske enkelt ikke i orden at afskaffe en sådan facilitet, og så først gøre opmærksom på at man har gjort dette flere dage senere«

Denne beslutning blev effektueret den 31. august – man gav besked om beslutningen den 4. september. Lad mig for en god ordens skyld opridse, hvad der irriterer mig ved dette tilsyneladende lille indgreb:

For det første finder jeg det problematisk, at man uden noget ordentligt varsel giver besked om, at den gratis printmulighed fjernes. Det er ganske enkelt ikke i orden at afskaffe en sådan facilitet, og så først gøre opmærksom på at man har gjort dette flere dage senere. Man kunne i det mindste have gjort det en måned i forvejen – eller noget i den stil.

For det andet er det underligt, at man afskaffer de 1.000 siders print, som vi studerende sidste år fik lovning på. Der blev gjort opmærksom på, at kvoten var ment som et printbidrag gennem hele ens studietid, og at dette var en fælles fakultetsbeslutning. Dette kan jeg desværre ikke dokumentere, da de studiebeskeder, der blev udsendt i efteråret 2014 i den forbindelse, tilsyneladende er blevet redigeret den 29. august 2015 – altså i år.

Og al den information, der i øvrigt blev givet i den forbindelse kom også af meget tilfældige kanaler. Det kan man jo i dag mene var vældig belejligt. Det er ganske enkelt underligt at afskaffe noget, man for kun et år siden gav lovning på – især når man tænker på hvor lille en udgift, det åbenbart har pålagt SCIENCE. Fakultetet påstår selv, at det kun er meget få personer, der har benyttet systemet.

»Det næste bliver vel sikkert, at kemikerne selv skal medbringe reagensglas, at fysikerne selv skal medbringe geigertællere, og at datalogerne selv skal medbringe supercomputere«

Jeg har fuld forståelse for, at man sidste år valgte at udfase studiecomputerne, da de fleste efterhånden har en computer til deres rådighed. Men jeg synes, det gav enormt god mening at bevare fakultetets printerfaciliteter. Det ville være en billig måde at få næsten det samme, som det man tidligere havde.

Det er absurd at argumentere for afskaffelsen af gratis print ved at henvise til, at næsten ingen brugte systemet. Dels fordi det jo så åbenbart ikke er nogen stor udgiftspost for fakultetet. Dels fordi grunden til at folk var påpasselige med at bruge systemet, jo nok netop var, at man ikke ville bruge sin kvote på 1.000 print på kort tid. Det er intet mindre end useriøs argumentation.

Det mest absurde ved hele diskussionen må nærmest være, at fakultetet sågar forbyder mit eget fags institut (Institut for Matematiske Fag) at lave sin egen printløsning til vores egne studerende. Instituttet vil gerne betale for dette. Begrundelsen fra fakultetets side er, at ikke alle institutter er villige til at gøre det samme. Det er absurd, at man i dekanatet åbenbart er af den holdning, at alle skal have det lige dårligt, i stedet for at tillade at de forskellige institutter kan tilbyde deres studerende elementer, der gør det nemt og enkelt at være knyttet til lige præcis deres studier.

»Det er absurd at argumentere for afskaffelsen af gratis print ved at henvise til, at næsten ingen brugte systemet. Dels fordi det jo så åbenbart ikke er nogen stor udgiftspost for fakultetet«

Det er især underligt, når jeg tænker på, hvad vi ellers har lov til at bruge penge på – og som vi så også bruger pengene på, fordi vi ikke må bruge dem til ting, der kunne gøre studielivet nemmere. Jeg vil helst ikke nævne nogle konkrete elementer, som pengene bruges på. Det skulle lige passe, at jeg medvirkede til at skabe flere forbud mod ting, Institut for Matematiske Fag må bruge penge på.

I det hele taget mener jeg, at det er meget beklageligt, at SCIENCE har valgt at fjerne den fuldkommen frie adgang til printning. Set fra en matematikers synspunkt kan det synes, som om den sidste stump “fryns” hørende til matematikstudiet blev sparet væk. Det næste bliver vel sikkert, at kemikerne selv skal medbringe reagensglas, at fysikerne selv skal medbringe geigertællere, og at datalogerne selv skal medbringe supercomputere. Jeg synes, det er et meget uhensigtsmæssigt sted at spare penge.

Og tro mig, hvis man kender den mindste smule til administrationen hos SCIENCE og KU i det hele taget, vil man hurtigt få det indtryk, at pengene let kunne findes andetsteds.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste