Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

God sommer - Uniavisen er tilbage 1. august

AGURKETID - Avisen holder sommerlukket. Men kast et blik i arkivet.

Fik du læst op på de store historier på Københavns Universitet i første halvdel af 2011?

Penkowa

Vores er bestemt ikke det eneste medie, der fulgte den spektakulære Penkowa-sag tæt. Dramaet er ikke overstået, men begynd eventuelt hjemme hos hovedpersonen selv, hvis du vil genopfriske, hvad det hele drejer sig om. Eller søg på ‘penkowa’ på Uniavisens forside og begrav dig i et af de 117 andre af sagens hjørner.

Kemi – årets hedeste fag

Kemisk forskning er ikke nødvendigvis alle almindelige læseres varmeste fritidssyssel, men et forslag om at samle al kemisk forskning på KU kan godt blive efterårets varme politiske emne på KU. Det sker for eksempel sjældent, at en KU-dekan forudser undergangen for sit fakultet, hvis rektor omstrukturerer på den forkerte måde. Men begynd her, hvis du vil have baggrunden for sagen.

Marlene Wind-sagen

Gik EU-professoren over en usynlig akademisk kridtstreg, da hun kritiserede Folketingsflertallets politik for Danmarks grænser? Der er gode overvejelser at finde blandt fem af Marlene Winds ofte citerede kollegaer på universitetet. Begynd for eksempel her og læs, hvad juraprofessor Eva Smith mener om sagen.

Beskyldninger mod Bente Klarlund Pedersen

Den skotske professor Jamie Timmons anklager den kendte motionsforsker Bente Klarlund Pedersen for fusk og plagiat. Det foregik med fuld kanonsalut i offentligheden. Vi tog et nærmere kig på anklagerne, og professor Bente Klarlund Pedersen tog til genmæle.

Skæbneår på KUA: Humanisterne gik på barrikaderne, dekanen valgte at gå

Stort set ingen undervisningstimer og et billede af en forslugen administration, der æder alle bevillinger, før de finder vej til auditorierne. Den combo fik de studerende på barrikaderne på Det Humanistiske Fakultet. Men hvad var det, de sagde?

Stemningen blev ikke mildere på Humaniora, da det pludselig forlød, at fakultetet stod med tændstikkerne fremme, klar til at antænde et mægtigt bål i beholdningen af lærde værker. Måske var det en and, måske var det bare en uheldig udtalelse fra dekan Kirsten Refsing?

Og apropos dekanen: hun besluttede, at hun i hvert fald ikke selv orkede mere ballade og fratrådte. Vi havde en god snak med hende om, hvorfor.

Måske er der i det hele taget bare for mange KU’ere, der har for høje forventninger til tingene? Læs om den bramfri lektor, som mener, at fremtidens studerende skal være tilfredse med at få karakteren 4 og så ellers komme videre.

Øh, går det godt eller skidt?

Først blev 130 medarbejdere afskediget, da der var udsigt til underskud på universitetets store fælles husholdningsbudget, men da kassen blev gjort op, viste der sig at være et overskud på cirka 160 millioner kroner i 2010.
Historien er ved at gentage sig igen i år, hvor ledelsen har opjusteret forventningen til årsresultatet efter første kvartal. Der er udsigt til et overskud på 100 millioner kroner, men samtidig taler ledelsen om krise og en økonomisk skrænt, der truer i 2012.
De ansatte har svært ved at forstå, hvorfor det er nødvendigt at fyre deres kolleger og hitte rede i, om deres arbejdsplads er i økonomisk krise, eller det rent faktisk går meget godt.

DEBAT – Tyskfejde

Studerende Knud Haugmark fik luft for en voldsom kritik af den måde, tyskstudiet er skruet sammen på på KU. Instituttets ledelse gav svar på tiltale, hvilket Knud Haugmark karakteriserede som ‘ynkeligt’. Efterfølgende tog et par af hans medstuderende dog deres institut og uddannelse i forsvar. Enige bliver de næppe, men debatten om, hvad en humanistisk uddannelse egentlig skal være i 2011, er værd at interessere sig for.

En presset rektor

Rektor Ralf Hemmingsen har haft et tungt år med Penkowa-sagen, som efter de foreløbige beregninger kommer til at koste syv millioner kroner at udrede. Plus det løse. KU’s rektor har skullet lægge øre til massiv kritik, og det kniber med tilliden, men hvad siger han i grunden selv om hele sagen?

Men det skal heller ikke være politik det hele. Læs også om Ralf Hemmingsens egen vej ind i forskningen.

Ph.d.’erne, der ikke kunne komme ind

Politikerne begræder ofte, at danske studerende ikke er mere interesserede i at rejse ud i verden for at søge nye kundskaber. Måske skulle de interessere sig lidt for trafikken den anden vej? KU har haft alvorlige problemer med at få lov at drage nytte af de forskningstalenter, som har opnået en ph.d.-plads op universitetet.

Det kommende valg og det røde KU

Lad os gøre som de højtbetalte kommentatorer og vove en forudsigelse: En dag vil der blive valg i Danmark. Den dag vil KU stemme rødt. Læs hvor rødt, og se resultaterne af Uniavisens så pelstotterne føg. Se det her. Eller hvil de snobbede øjne med lidt kunst af Meik Brüsch i Uniavisens højkultiverede art supplement. Hvis det er for kært, kan du kompensere med klinker og retsmedicin.

Seneste