Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Gode KU-nøgletal i skyggen af Penkowa

ÅRSRAPPORT - Københavns Universitet fremlægger gode nøgletal, men Penkowa-sagen dominerer fortsat.

Nøgletallene viser, at kedlerne snurrer på Københavns Universitet.

Det strømmer ind med studerende på bachelorniveau – 1.000 flere siden 2007 – og frafaldet dykker. Antallet af ph.d.-studerende er øget med en fjerdedel og administrationen, som ellers altid bliver beskyldt for at vokse, er ‘blevet effektiviseret’ med 120 millioner.

Så det siger ikke så lidt, at sagen om Milena Penkowa stadig har førsteprioritet i den pressemeddelelse, bestyrelsen netop har udsendt med baggrund i KU’s seneste årsrapport. Her drejer det sig mest om den handlingsplan, som rektor Ralf Hemmingsen nu får grønt lys til at sætte i værk.

LÆS: pressemeddelelse fra Københavns Universitet.

Fremstrakte hænder

Planen skal komme kritikere i møde og på samme tid skærme universitetet mod en ny katastrofal svindelsag og anklager om nepotisme og uredelig forvaltning i ledelsen.

Konkret får de studerende en ‘ombudsmand’, hvilket allerede har glædet Studenterrådet så meget, at de har rettet deres Penkowa-kritiske blik væk fra rektor imod Videnskabsministeriet, senest i et Berlingske-indlæg fra 26. april af næstformand Bjarke Lindemann Jepsen, som vil vide, hvad der egentlig er forbindelsen mellem Penkowa og tidligere minister Helge Sander.

Dertil kommer nye regler for uddeling af priser, så universitetet ikke fremover risikerer at indstille en politisigtet i en underslæbssag, der selv skrev sit indstillingspapir, til en af landets fornemste videnskabelige udmærkelser, ligesom universitetet vil forbedre økonomistyringen af forskningsprojekter og proceduren for indrapportering af mistanker om uredelig forskning til de relevante myndigheder.

Ph.d.-studerende får også hurtigt tilsagn om støtte

Selv de knap 300 ph.d.-studerende, som 28. april har tilsluttet sig kravet fra 500 forskere om en uvildig Penkowa-undersøgelse, får en udstrakt hånd i form af et løfte fra universitetet om at gøre, hvad man kan, for at forhindre, at unge forskerspirer får spoleret karrieren af de mistanker og opgivne samarbejder og projekter, som Penkowa-sagen også trækker i sit spor.

Endelig vil rektor Ralf Hemmingsen drage på lokal turné på universitetets otte fakulteter for at diskutere Penkowa med sine ansatte.

chz@adm.ku.dk

Seneste