Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Gør noget godt for klimaet: Stem grønt den 16. november

Kommunalvalg — Valget handler ikke kun om børnehaver og parkeringspladser. Klimaet er hastesag nummer et.

Om ganske kort tid skal vi sætte kryds. Dit kryds er vigtigt, for de kommunalpolitikere, vi vælger nu, har et enormt stort ansvar for klimaet. Hvis de politikere ikke får vendt skuden, overskrider vi nemlig Parisaftalen – allerede inden vi skal til valg igen.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Halvanden grad lyder jo ikke af meget, men for verden er det ensbetydende med at havene stiger, polerne smelter og skovene brænder.

Heldigvis kan din stemme til kommunalvalget gøre en kæmpe forskel. Desværre er der alt for mange unge, der ikke får stemt til kommunal- og regionsrådsvalg. I København ligger stemmeprocenten kun på omkring 60 procent, så hvis de sidste 40 procent stemte grønt, ville vi virkelig kunne få rykket dagsordenen.

Du tænker måske, at kommunalvalget primært handler om børnehaver og parkeringspladser, og derfor ikke har så meget med klimaet at gøre. Men børnehaver og parkeringspladser har faktisk alt med klimaet at gøre, for hver eneste gang kommunerne træffer et valg – fx. om der skal bygges en ny børnehave – så har de mulighed for at træffe et klimavenligt valg.

Det er væsentligt at vide, at kommunernes indkøb af varer og tjenester udleder lige så meget CO2 som alle private biler i Danmark. Læs lige den sætning igen. Og det er endda, når vi ikke medregner alle de afledte effekter.

Derfor er det vigtigt, at du og jeg stemmer grønt. Det er vigtigt, at vi stemmer på nogle politikere, der har klimaet øverst på dagsordenen. Det vi gør kommunalt, gør nemlig en kæmpe forskel – lokalt, nationalt og globalt.

Seneste