Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Gruppeeksamen får comeback

KURSÆNDRING - Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen afslørede på et debatmøde med studerende og medarbejdere på Aarhus Universitet, at hun vil genindføre gruppeeksamen. Det bliver dog ikke en kopi af den gamle eksamensform, der blev afskaffet af regeringen i 2005.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) arbejder på et forslag til, hvordan man genindfører en eksamensform, der tester de studerendes samarbejdsevner.

Det fortalte ministeren på et debatmøde med studerende og medarbejdere onsdag den 1. september på Aarhus Universitet. Det var ministerens første stop i en besøgsrække til landets universiteter. Hun når til Københavns Universitet torsdag den 23. september.

»Evnen til at performe i et team er meget efterspurgt i erhvervslivet, og samarbejdsevner får de studerende brug for i alle job. Jeg vil ikke genindføre den gamle gruppeeksamensform, men vi kigger på, om der kan udvikles en eksamensform som både tester de studerendes evner til samarbejde samtidig med, at den tester den enkelte studerende. Vi har brug for stærkere kompetencer på det tværfaglige,« udtaler Charlotte Sahl-Madsen i Jyllands-Posten.

Lad universiteterne bestemme

Mikkel Zeuthen, formand for Danske Studerendes Fællesråd (DSF), er positiv overfor ministerens udtalelser.

»Det glæder os, at videnskabsministeren vil afskaffe det fem år lange forbud mod gruppeeksamen. Der er ingen faglige argumenter for at fastholde forbuddet. Og det er alle sådan set enige i, både studerende, uddannelseseksperter og erhvervslivet,« skrive DSF i en pressemeddelelse.

DSF håber, at eksamensformerne nu liberaliseres, så det er uddannelsesstederne og ikke politikerne, der bestemmer eksamensformen.

S vil afskaffe forbud

Siden indførelsen af forbuddet mod gruppeeksamen i 2005, har flere oppositionspolitikere forsøgt at få genindført muligheden for at benytte eksamensformen. Socialdemokraternes forskningsordfører, Kirsten Brosbøl, glæder sig da også over videnskabsministerens kovending i spørgsmålet.

Hun opfordrer ministeren til at give universiteterne frihed til selv at vælge eksamensform, frem for at ministeren centralt udvikler en ny eksamensform.
»Det er tåbeligt, at ministeren vil bestemme over eksamensformen. Hvorfor ikke bare lade det være op til dem, der har forstand på det,« skriver Kirsten Brosbøl i sin pressemeddelelse.

Hun vil i de igangværende forhandlinger om regelforenkling på universitetsområdet foreslå videnskabsministeren, at forbuddet mod gruppeeksamen bliver afskaffet en gang for alle.
Kirsten Brosbøl vil ligeledes indkalde ministeren i samråd, hvor hun bedes redegøre for sine planer om at udvikle en eksamensform, som tester de studerendes samarbejdsevner, og bede ministeren oplyse, om hun agter at give universiteterne frihed til selv at vælge eksamensform?

clba@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste