Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Han opfandt metode til hjemmetest af sædkvalitet, da han var ph.d.-studerende

Innovation — Humanbiolog Emil Andersen fik en idé til, hvordan man billigt kan måle sædkvaliteten hos mænd, der kæmper med fertiliteten. I dag har han skabt en virksomhed, der opererer internationalt.

I Woody Allens komediefilm Min yndlingsperversion fra 1972 spiller instruktøren selv en sædcelle, der konkurrerer med en masse andre hvidklædte sædcellemænd om at komme først frem til målet: Kvindens æg. Imens overvåges de nøje af teknikere, der styrer processen fra en slags kontrolrum.

Kun takket være en ihærdig indsats fra alle parter bliver kvinden gjort gravid i filmen, men i virkelighedens verden er det knapt så morsomt, hvis et par har problemer med undfangelsen.

Det kan blandt andet skyldes en nedsat fertilitet hos manden, og normalt koster det en del penge at skulle måle en mands fertilitet. Men for syv år siden fik Emil Andersen en god idé til at måle den på en billigere og mere enkel måde, og det er oven i købet muligt at lave selve målingen derhjemme.

Det blev til et sædtestkit, der i dag er solgt i 40.000 eksemplarer.

Kunsten at lave et billigt digitalt mikroskop

Han fik idéen første gang i foråret 2015, mens han var ved at være færdig med kandidatuddannelsen i humanbiologi, og allerede året efter, da han blev ansat som ph.d.-studerende på Center for Metabolic Research den 1. januar 2016, begyndte han at arbejde videre med at realisere den.

Hans egen ph.d. er lavet inden for molekylærbiologiens forskningsområde og har fokus på, hvordan miljø kan påvirke sædceller. En dag faldt Emil Andersen over en artikel i tidsskiftet Nature, der skulle ændre hans karriere.

»Artiklen handlede om en forskergruppe, der havde udviklet et billigt 3D-printet digitalt mikroskop, som kunne bruges til at opdage den parasit i vores blod, der giver os malaria. Det var et ret simpelt system, og mens jeg læste artiklen, fik jeg den idé, at man kunne lave et lignende mikroskop til at teste for sædkvalitet i stedet for,« siger Emil Andersen og fortsætter:

»Et digitalt mikroskop behøver ikke de store og dyre linser til forstørrelse, som man plejer at bruge, men kan laves meget billigere ved hjælp af komponenter fra smartphoneindustrien. Alligevel kan de det samme,« siger han.

Emil Andersen besluttede sig for at udvikle sit eget digitale mikroskop, og han begyndte at købe komponenterne hertil, selv om det samtidig kom til at betyde, at hans ph.d. kom til at strække sig over syv år, fra 2016 til 2023.

Han havde dog fuld opbakning fra sin vejleder.

»Jeg havde en meget dygtig vejleder på min ph.d., og han støttede mig hele vejen igennem forløbet. Han troede på begge ting på én gang. Jeg havde også et fantastisk netværk på Københavns Universitet, så jeg klarede mig fint, selv om jeg havde to job på én gang,« siger Emil Andersen.

I løbet af 2017 begyndte idéen om at producere et sædtestkit med et indbygget digitalt mikroskop at udvikle sig, da han mødte nogle af de mennesker, som han senere lavede en virksomhed sammen med.

Navnet blev ExSeed Health, og her sælger de sædtestkittet med et indbygget digitalt mikroskop. Et sæt indeholder to prøver og giver svar på, om ens sædceller er tilstrækkelig sunde til, at de med en relativ høj sandsynlighed kan befrugte et æg.

Exseed Health

I dag har virksomheden 15 ansatte, hvoraf tre er ansat i produktionen, syv arbejder med  produktudvikling, og fem inden for forretningsudviklng.

ExSeed Health er godkendt som medicinsk udstyr i Europa. De første sædtestkit kom på det britiske marked i 2020, siden i Tyskland, og i dag arbejder virksomheden på at få produktet godkendt i USA.

Kittet koster 699 kroner, og hvis danske forbrugere ønsker at købe et, kan det ske online via virksomhedens hjemmeside.

Udstyret består af en lille boks, der forstørrer en prøve af sædcellerne mellem to objektglas, mens det videofilmes i fem sekunder af en mobiltelefon.

Prøven sendes så til ExSeed Health, hvor videoen bliver analyseret ved hjælp af AI.

Det giver manden svaret på, hvor mange sædceller han har, hvor hurtigt de svømmer, og hvor ivrige de er efter at befrugte et æg. Sådan får man et mål for mandens fertilitet.

Kan modvirke et månedligt nederlag, når graviditeten udebliver

Emil Andersen har selv gået og reflekteret over, at det langt fra er alle par, der oplever processen med at blive gravid som rar eller underholdende.

»Jeg er far til to drenge, og jeg har venner, der har haft problemer med fertiliteten, så jeg ved, hvor stor en betydning, det kan have for et parforhold, hvis man hver eneste måned skal igennem det samme, smertefulde nederlag, når det ikke lykkes at blive gravid,« siger han.

Han er glad for at have oplevet, at nogle af brugerne af ExSeeds sædtestkit har fortalt om, hvordan det gav dem afklaring og lindring i en svær proces, hvis de havde svært ved at få børn.

For nogle af mændene giver testen dem en motivation til at ændre livsstil, så deres fertilitet bliver bedre over tid.

Desuden er der nogle, der ved hjælp af sædtestkittet finder ud af, at de lider af lav fertilitet, og derefter har presset hurtigere på for at komme videre i systemet til fertilitetsbehandling i stedet for at gå i lang tid uden at foretage sig noget.

Endelig er der en gruppe af mænd, der finder ud af, at deres sædceller svømmer fint, og ifølge Emil Andersen kan sædtestkittet også hjælpe dem, for de får en ro og viden om, at alt er godt.

Seneste