Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Hiperfit på Datalogi skal forudse finanskriser

RISIKOANALYSER – Udvikling af et nyt computersprog skal hjælpe med til bedre at kunne varsle finanskriser. Udvikling af sproget skal ske på et nyt finansielt forsknings- og it-center, Hiperfit, beliggende på Datalogisk Institut på Københavns Universitet.

Opgaven for det ny it-center er ved hjælp af et nyt computersprog at kunne opstille finansielle beregninger hurtigere og mere nøjagtigt end eksisterende programmer.

Lederen af det ny it-center Hiperfit, Fritz Henglein, siger i en pressemeddelelse udsendt af Københavns Universitet (KU) den 7. december, at projektet under Hiperfit skal kombinere supercomputeres regnekraft med ’finansmatematik’ for at kunne arbejde med enorme datamængder og udnytte beregningstunge analyser.

»Næste generations computere vil kunne udføre mere komplicerede beregninger, men stadig kun parallelt. Vi mangler programmeringsprog- og teknikker, som kan låse dette potentiale effekt op, så løsningerne er gennemskuelige og pålidelige samtidig med, at de udnytter nutidens og fremtidens hardware fuldt ud,« siger Fritz Henglein.

Første samarbejde af sin art

Det er i øvrigt første gang herhjemme, at forskningsverdenen går sammen med en lang række aktører inden for finansverdenen, der normalt er konkurrenter.

It-centret Hiperfit, der står for Functional High Performance Computing for Financial Information Technology, har fået 31,5 mio. kroner fra Det Strategiske Forskningsråd under Forsknings- og Innovationsstyrelsen.

Centret ligger på Datalogisk Institut på KU. Foruden uden Datalogisk Institut er samarbejdspartnere Matematisk Institut på KU, Danske Bank, Jyske Bank, Nordea, Nykredit, SimCorp og den franske it-virksomhed Lexifi, foruden en række internationale forskningspartnere herunder University of Oxford, University of California og Canergie mellon.

Seneste