Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Hjerter eller hjerner

Rejs bare ud – men lad hjertet blive hjemme, lyder De Radikales modspil til Venstres slagtilbud til unge studerende om at tage taxameterpengene med til udlandet

Hvis du vil studere i udlandet, skal du lade hjertet blive hjemme. For er du dansk statsborger og forelsker dig i en udlænding, er det så godt som umuligt at få din partner med tilbage. Heller ikke hvis I gifter jer og får børn.«

Med dette budskab forsøger Det Radikale Venstre i avisannoncer at få unge studerende til at slå koldt vand i blodet inden de i begejstring over udsigten til at kunne få taxameterpenge med til udlandet sætter kryds ved liste V.

De Radikale er enige med Anders Fogh Rasmussen i at de danske uddannelser skal have et mere internationalt snit. Problemet er bare at unge studerende som tager til udlandet for at blive klogere, risikerer at vinde mere end viden og indsigt.

»De kunne jo gå hen at blive forelskede,« påpeger De Radikale.
»Dette er et problem i dag, fordi regeringen ikke tillader unge mennesker at forelske sig i andre end danskere hvis de altså vil bo i Danmark. Hvis blot en af de to studerende er under 24 år, så er der ingen mulighed for familiesammenføring i Danmark, og hvis en er under 28, risikerer de ikke at kunne leve op til tilknytningskravet,« argumenterer De Radikale.

Af alle de par som i 2003 fik afslag på familiesammenføring i Danmark med henvisning til tilknytningskravet, var 40 procent danske eller nordiske statsborgere, og for 24 års reglen var tallet 58 procent, hedder det det uddybende valgmateriale.

Familiesammenføring
Venstres uddannelsesordfører Gitte Lillelund Bech mener at De Radikale er på vildspor:

»Internationalisering af uddannelserne er på vej, uagtet om vi vil det eller ej. Venstres forslag sætter ingen grænser for hvem man kan forelske sig i eller gifte sig med,« siger hun.

»Det er rigtigt at nogle få kan blive ramt af denne problemstilling. Vi mener dog i Venstre at det er en nødvendig konsekvens af 24-års
reglen der hjælper mange flere mennesker,« siger hun.

»Der er faktisk sket en fordobling af antallet af opholdstilladelser til studerende fra 2001 til 2004, men det kan ikke undgås at nogle kommer i klemme.«

Ifølge Det Radikale Venstre er det pludselig blevet meget relevant for færdiguddannede at kigge til udlandet. Over broen til Sverige måske hvor det er langt lettere at få opholdstilladelse for ægtefællen.

Læs Det Radikales udspil på www.radikale.dk.

Læs Venstres uspil på www.venstre.dk.

Seneste