Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Humaniora har ikke noget studiemiljø, så der er ikke noget at forbedre

SYNSPUNKT - En satsning på bedre studiemiljø på Humaniora er lidt som at sætte lædersæder i en gammel Trabant: Det gør da sikkert nok turen bedre, men det er en gammel møgspand, man kører rundt i uanset.

KU’s nye store satsning på studiemiljø virker fra Humanioras perspektiv som en nødtørftig lappeløsning. Den primære grund til at vi har et dårligt studiemiljø, er, at vi nærmest ikke har noget studie. Fem timer om ugen i 14 uger er simpelthen for lidt til, at det er naturligt at være på KUA uden for undervisningstiden.

På tilvalget og kandidaten kender man ikke nødvendigvis de andre på kurset i forvejen, og holdet ses som regel en gang om ugen i tre timer, hvor der ikke er tid til andet, end at underviseren japper gennem dagens emne. Det betyder at der i efterårssemestret gerne går indtil efterårsferien, før man har tjek på de andres navne, og så er det jo nærmest lige meget at lære dem bedre at kende, for man ser dem jo ikke igen efter jul.

Man kan ikke engang læse op sammen på holdet, for andre eksamensformer end de individuelle afleveringer er simpelthen for dyre. Konsekvensen er, ikke overraskende, at det studiemiljø som består i, at man mødes med sine holdkammerater og diskuterer faglige emner, praktisk talt er ikke-eksisterende efter andet år på uddannelsen. Og når det helt basale studiemiljø ikke findes, hjælper det ikke noget at give penge til at udbygge det.

Byg et studiemiljø, så kan vi satse på det

Ikke dermed sagt, at det ikke er vigtigt at støtte studiemiljøet. Det er det. Men der skal være reelle studiemiljøer at støtte, og dem får man først, når studierne fungerer. Det giver ikke mening at satse på studiemiljøet på Humaniora lige nu.

Vi skal først have studierne op på et niveau hvor studiemiljøet bliver relevant. Vi skal først have skiftet trabanten ud med en tidssvarende folkevogn, så kan vi tænke over interiøret bagefter.

Det mangler vi

Og lad mig da opsummere lidt af hvad jeg tidligere skrevet i Uniavisen om, hvad fungerende studier er:

1) Nok undervisningstimer til at man kan nå diskussioner af stoffet på holdet. Vi kunne jo sige seks om ugen per 15 ECTS. Det er så vidt jeg ved stadig under gennemsnittet på Science og Sund.

2) Penge til andre eksamensformer end individuelle afleveringer, så man ikke skal bruge hele december og juni i en opgaveskrivningsbunker uden kontakt til holdkammerater.

3) Længere semestre, så man kan nå at skabe sammenhold på holdene.

Og til sidst kan jeg da også placere aben: Det er KU’s budget der skal laves om på, og i stor stil endda. Der er simpelthen ikke tilstrækkelige midler til at drive Humaniora, som det ser ud nu.

KU’s ledelse er nødt til at tage ansvar for at få Humaniora til at køre ordentligt. Jeg er klar over at taxametersystemet lægger op til noget andet, men en ansvarlig ledelse burde kunne kompensere for andres dumheder. Og hvem ved, måske kommer den nye Folkevogn også hurtigere i mål end Trabanten?

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste