Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Humaniora lukker fem uddannelser

BESPARELSER – Rektor har besluttet at lukke fem uddannelser og sammenlægge en række andre. Fire uddannelser redder livet.

Københavns Universitets bestyrelse har i dag fældet den endelige dom over 13 små uddannelser, som allerede har lukket for optaget af nye studerende i år som følge af regeringens besparelser på forskning og uddannelse.

Bachelor og kandidat i indonesisk/sydøstasienstudier, finsk, tibetologi, thai/sydøstasienstudier og indologi lukkes helt.

Det fremgår af et sagsnotat, som bestyrelsen præsenteres for på et ekstraordinært møde den 4. april.

Der står dog også, at rektor har truffet beslutning om at lukke uddannelserne efter indstilling fra Det Humanistiske Fakultet, høring af KUUR (Københavns Universitets Uddannelsesstrategiske Råd) og på indstilling fra LT (ledelsesteamet).

»Det er med stor beklagelse og af bitter nødvendighed, at vi lukker en række kultur- og sprogfag. Jeg håber, at vi kan fastholde nogle af de faglige forskningsmiljøer, selv om vi lukker uddannelserne. Det er udsigten til en mærkbar beskæring af statens tilskud til uddannelserne, der tipper læsset. Men uddannelserne er også påvirket af et stort frafald, hvor de studerende har svært ved at leve op til kravene i fremdriftsreformen,« skriver rektor Ralf Hemmingsen i en pressemeddelelse udsendt efter bestyrelsesmødet.

Ny Mellemøsten-uddannelse

Desuden foreslås Hebraisk og Tyrkisk lagt sammen med Arabisk og Persisk til én ny uddannelse i mellemøststudier.

Indoeuropæisk lægges sammen med Lingvistik.

Balkanstudier og Polsk skal heller ikke optage nye studerende i 2017, men det besluttes først senere, om uddannelserne herefter sammenlægges med Russisk eller lukkes helt.

Fire uddannelser fortsætter

Fire uddannelser, som særligt har kæmpet for deres eksistens i medierne, står derimod til at blive reddet på målstregen.

Eskimologi, Indianske sprog og kultur, Klassisk græsk og Moderne Indien og sydasienstudier får således lov til at optage nye studerende igen i 2017.

Sagsnotatet indeholder en kort begrundelse for beslutningen for hvert fags vedkommende. Se PDF-fil nederst i artiklen.

Finanslovsbesparelser får skylden

Dekan på Det Humanistiske Fakultet Ulf Hedetoft begrundede i januar i år optagelsesstoppet med regeringens grønthøsterbesparelser på otte procent, dimensioneringens effekter på optaget og beskæringen af forskningsreserven.

Han slog dengang fast, at det gjorde det uholdbart at udbyde så mange små uddannelser i fremtiden.

Det fremgår af sagsnotatet, at studerende på uddannelser, der indstilles til lukning som fulde bachelor- og kandidatuddannelser, har retskrav på at kunne færdiggøre deres uddannelser. Lukningerne kan derfor tidligst være endeligt implementeret om fire år.

clba@adm.ku.dk

Seneste