Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Humanister fortsætter kamp mod aktivitetskrav

Humrådet på Københavns Universitet indkalder studerende til en landsdækkende konference mod udsmidninger af forsinkede studerende

Humaniorastuderende på Københavns Universitet vil nu samle studenterorganisationer fra hele landet til en konference for at diskutere hvordan man forhindrer at forsinkede studerende smides ud af universitetet.

Konferencen er en reaktion på de aktivitetskrav der betyder at bachelorstuderende der er mere end to år forsinkede, bliver smidt ud, mens kandidatstuderende kun har et år at give af før fakultetet skruer bissen på.

»Hvis en studerende bliver smidt ud efter seks til syv års studier, får vedkommende intet ud af sit hårde arbejde – og samfundet spilder de penge der allerede er investeret i vedkommendes uddannelse,« siger Anders Dalsager der er talsperson for Humrådet der har taget initiativet til konferencen.

Hanne Løngreen, prodekan for uddannelse på Det Humanistiske Fakultet, synes at det er en overreaktion at indkalde til landsdækkende konference. »Studenterpolitikerne maler et rædselsscenarium op som vi prøver at undgå via samtaler og forbedrede studieplaner. Vi vil ikke smide folk ud bare for at smide dem ud. Tværtimod vil vi gøre alt for at de studerende har en eksamen med sig når de forlader os,« siger hun og understreger at aktivitetskravene tidligst vil få konsekvenser i 2011.

Konference skal vise alternativer til udsmidninger
Humrådet regner med at konferencen kan blive startskuddet til en landsdækkende kampagne mod aktivitetskrav. Samtidig håber de at konferencen vil kunne pege på alternative tiltag der kan hjælpe studerende til at blive hurtigere færdige.

»Vi vil vise at det ikke skaber gode studerende at bruge trusler. Der er brug for positive incitamenter for en hurtig gennemførelse. Det kunne være mere vejledning og mere undervisning. For eksempel har jeg kun fire timers undervisning om ugen på min overbygning,« siger Anders Dalsager.

Konferencen skal vise politikerne, universitetsledere og almindelige danskere at udsmidninger er spild af samfundets ressourcer, og som Anders Dalsager påpeger, så kan der være mange sociale og økonomiske grunde til at man bliver forsinket i sit studie.

Om de studerende så planlagde 100 konferencer, så kan Hanne Løngreen ikke se hvordan det skulle ændre noget, så længe det politiske landskab ser ud som det gør. Hun påpeger at studieplanerne allerede er blevet mere transparente, at der er kommet mere vejledning, og at ingen vil opleve at blive smidt ud fra universitetet fra den ene dag til den anden. Dermed ser hun ingen mulighed for at ændre aktivitetskravene til kandidaten så længe fakultetet er under det økonomiske pres som færdiggørelsesbonusserne har betydet.

»Politikerne forventer at vi planlægger vores studier så det er fuldtidsstudier. Med de nuværende aktivitetskrav accepterer vi en studietid på 25 procent, og jeg har svært ved at se at det er stramt. Jeg tror at de studerende har sovet i timen og ikke har opdaget at universitetet er nødt til at skabe nogle rammer,« siger prodekan for uddannelse Hanne Løngreen.

Humrådet der er den fællespolitiske organisation for alle der læser på Det Humanistiske Fakultet, har allerede fået positive tilbagemeldinger fra Studenterrådet på Aarhus Universitet. Konferencen bliver afholdt den 24. januar i København. Alle brede studenterorganisationer er inviteret, og alle universitetsstuderende i Danmark vil være velkomne.

Seneste